PUNA KUĆA DECE I POKLONA

Božić 2017. godine ostaće u najlepšem sećanju za sedmoro dece Ivane (29) i Dražena (34) Gajića iz Romanovaca kod Gradiške o kojima je “EuroBlic” nedavno pisao. Njihova skromna porodična kuća, puna smeha, dečje graje i radosti, na najveći pravoslavni praznik ispunjena je mnogim poklonima.

Doktor Slavko Dunjić, poslanik u NS RS i veliki dorbotvor je sa suprugom Brankom obezbedio kompletnu garderobu, odeću, obuću za celu porodicu, božićnu pečenicu, hranu, piće, igračke, potom sredstva za higijenu i ostale kućne potrepštine. Podsećamo, Dunjić je prethodno inicirao preuređenje kuće, sa prijateljima obezbedio nameštaj, kućanske aparate jer ova siromašna porodica, pre toga nije imala minimalnih uslova za život.Od poslova na dnevnicu Dražen Gajić, otac sedmoro dece nije mogao zaraditi za osnovne potrebe.

-Mnogima sam pomogao a to činim vlastitim novcem i angažovanjem. Zadovoljstvo, radost čoveka u nevolji kojem moj gest bar nešto promeni u životu, čini me beskrajno srećnim. Takav stav imaju i moja supruga Branka i sin Slavko – kazao nam je doktor Dunjić, inače vlasnik renomiranog Specijalističkog centra u Gradiški. Okružen malim Gajićima, pored tople peći dog vani fijuče leden vetar, Dunjić opisuje svoju privrženost brojnoj porodici koju je slučajno upoznao.

-Mene je fasciniralo kada je supruga Branka izvela decu kao na modnu pistu i svako, postepeno, jedno po jedno spremala, oblačila novu garderobu. To je čudesno, ta sreća koju sam video. Pa oni su sada kao mali manekeni a takav je svakako i mali Slavko, moj imenjak rođen pre dva meseca – opisao nam je Dunjić zadovoljstvo božićnim darivanjem. Kaže da je posebno ohrabren nakon reportaže u “EuroBlicu”, gde smo pisali o njegovoj brizi za Gajiće ali i drugu decu, jer su ga sa svih strana sveta zvali mnogi, čestitali na humanosti i ohrabrili.

-Neki su mi se pridružili, dobio sam i više lepih poruka među kojima je jedna posbna iz Zvornika, puna razumevanja, ljubavi i želje da se takva humana misija proširi. Ima mnogo ljudi koji su finasijski obezbeđene a njihovo malo, drugima znači mnogo i veliko – objašnja svoju životnu filozofiju ovaj ugledni lekar iz Gradiške koji je u grad na Savi davno došao iz rodne Foče.

-Humanost doktora Dunjića i njegove supruge Branke je ogromna. Oni su meni, mojoj supruzi a nadasve deci promenili život. Zato se Ivana, ja i naša deca Vladan (8) i Ognjen (6), Vladana (9), Sara (4), Milena (3) i jednoipogodišnja Milijana molimo danas Bogu ali i za sreću doktora Slavka i njegove supruge, njihovog sina. Uostalom, ime najmlađem detetu dali smo u znak poštovanja prema ovom čoveku – emotivno nam je ispričao Dražen Gajić. Ivana Gajić koja je, nakon udaje pre deset godina, rodila sedmoro dece zahvalna je mnogima koji su prepoznali njihovu potrebu i pomogli.

-Nikoga nizašta ne molimo niti tražimo, sami smo odabrali svoj životni put i ne žalimo se. Ipak, najviše smo zahvalni doktoru Dunjiću i njegovoj supruzi Branki koji su naši dragi i česti gosti. Oni su najviše doprineli da preuredimo kuću koja je mala ali puna ljubavi – ispričala nam je Ivana. Njen suprug, koji je u Romanovced doselio iz Miljevića i ovde se skućio, kaže da planira proširenje kuće za još dve sobe, posebno za devojčice i dečake.


Troje ide u školu u Aleksandrovac a nemaju mesta niti uslova za učenje. Mlađi, koji ne razumeju đačke lekcije i obaveze, diraju njihove knjige i sveske koje nemaju gde smestiti, podalje od znatiželjne braće i sestara. Ipak, ni posle Božića, Gajićevi dobrotvoti ne planiraju ostaviti ih bez pomoći. Na Božić su se dogovorili da, kada sneg okopni počnu izgradnju štale a potom i kupovinu krave kako bi deca imala mleko. To je, osim zdravlja i sreće, njihova zajednička želja u novoj godini.

Tekst i foto: Milan Pilipović

0