ŠAMPION PLESA IZ SRPCA

srbac02 svetislav ponosan na svoje uspehePregršt medalja sa državnih i međunarodnih takmičenja u latinoameričkom plesu potvrđuje šampionske domete Svetislava Savanovića (21) iz Srpca.

Ovaj student Pravnog fakulteta u Banjaluci, inače član srbačkog Plesnog kluba “Ritam”, kaže da mu je posebno draga pobeda na evropskom i drugo mesto na svetskom prvenstvu u paru sa sugrađankom Oliverom Ćosić.

-Meni su posebno drage pobede na prvenstvu BiH u latino-plesovima i zlatna medalja u standardnom plesu osvojena pred domaćom publikom u Srpcu. Mi smo bili domaćini najboljim plesačima iz BiH, što smatram uspehom svoga kluba i grada u kojem sam naučio najviše o plesnoj umetnosti – kazao nam je Svetislav Savanović čiji roditelji su kod njega, još u detinjstvu razvili sklonost i pobudili želju za plesnim podijumom.

Njegova majka Viktorija Savanović bila je među 12 najuspešnjih plesnih parova u Ukrajini a posle je, dolaskom u Srbac 1991. godine, zajedno sa suprugom i Svetislavovim ocem Brankom osnovala Plesni klub „Ritam“. To je bio početak stvaranja plesnih šampiona iz Lijevča koji su osvojili mnogo medalja i postali neprikosnoveni prvaci BiH, pobednici na takmičenjima u Srbiji, Hrvatakoj, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji, Urajini, Španiji, Austriji, Nemačkoj…

-Širenje plesa i plesne kulture, unapređenje znanja iz oblasti klasičnih, modernih i latinoameričkih plesova, podizanje kulturnog nivoa mladih je smisao bavljenja ovim sportom kojeg ja doživljavam kao vrhunski umetnički izraz – kazao nam je Svetislav Savanović, iznoseći svoju teoriju plesa. Izučavanje pravnih nauka, kaže, upotpunjuje njegova društvena interesovanja koja su pobudili roditelji.srbac03 nastupi na velikim scenama su savanovicev najveci izazoc

-Mama Viktorija i otac Branko, koji su se upoznali na takmičenju u plesu i tome sve podredili, oduvek su me učili vrednostima kulture, umetnosti, sporta i nauke. Mamin veliki grad Harkov i tatin Srbac ravnopravno su u meni, posebno se iskazujući na pozornici, pod bleštavim svetlima koja me uvek inspirišu – ispričao nam je ovaj mladi šampion i uzoran student.

Škola plesa u Gradiški
Plesni Klub “Ritam” u saradnji sa gradiškim “Kulturnim centrom” otvorio je školu plesa za sve uzraste u ovom gradu.Časovi plesa počeće do kraj ovog meseca ponedeljkom od 19 do 22 časa. Tome će prethoditi prezentacije u gradiškim osnovnim i srednjim školama.

Uspesi u brojkama
Svetislav Savanović osvojio je deset titula prvaka BiH. Njegove kolege u Plesnom klubu “Ritam” su 18 puta bili prvaci BiH a 12 puta pobednici državnog Kupa. U klupskim vitrinama imaju 40 titula prvaka Republike Srpske.

1