SEĆANJA OŽIVELI NA CRNO-BELIM POLJEM


GRADIŠKA – Na tradicionalnom šahovskom turniru koji je u Gradiški okupio tridesetak šahista iz nekoliko gradova, odata je počast Remzi Suhonjiću, lekaru, političaru, humanisti, fudbaleru i šahisti koji je preminuo pre četiri godine.


Njegovi prijatelji Hikmet Hadžialagić, Kasim Dubičanac, Enes Duratović, Rušid Misimović, Husref Bradarić i još neki, svake godine krajem novembra kada je Suhonjić preminuo, organizuju turnir u ovoj drevnoj igri. To je prilika za podsećanje na uglednog stanovnika Gradiške kojem je posvećen ovaj memorijalni turnir. U grad na Savi ovaj put došli su šahisti iz Banjaluke, Prijedora, Kneževa, Kozarske Dubice, Srpca, Gornjih Podgradaca, Kotor Varoši i još nekoliko drugih gradova Republike Srpske. Treći turnir otvorio je Hikmet Hadžialagić rekavši da je ovo „šahovska misija koju svojim primerom i uspesima, posle smrti kao i za života širi primarijus Remzo Suhonjić a podržava njegova kćerka Dalila, profesorica engleskog jezika na univerzitetu u Kanadi“.


-Remzo je u mladosti, uporedo sa fudbalom zavoleo šah. Nastupao je na mnogim utakmicama FK „Kozara“ a pre i posle napornih mečeva i treninga, u pauzi učenja tokom gimnazijskih dana u Banjaluci i studija u Zagrebu, igrao šah. Bio je opsednut ovom igrom često govoreći da su tu ljubav na njega preneli čuveni šahisti iz Banjaluke Vlado Kozomara i Enver Bukić – ispričao je Hikmet Hadžialagić sećajući se Remzine ljubavi prema šahu. Remzo Suhonjić je, podseća profesor Kasim Dubičanac bio uticajan, svestran i uvaženi stanovnik Gradiške.

-Nekoliko godina bio je odbornik u Skupštini opštine Gradiška i poslanik u NS RS ali je uvek imao vremena, motiva i ljubavi za šahovsku igru. Govorio je da šah oplemenjhuje čoveka, trudio se da mlade uvede u taj čarobni svet kobinatorike, što je nastavila i njegova kćerka Dalila – podseća profesor Dubičanac pokazujući mnoge Suhonjićeve trofeje, nagrade i diplome izložene tokom turnira održanog u gradiškom „Kulturnom centru“. U takmičarskom smislu, naglašava FIDE sudija Nemanja Švraka, turnir je značajan zato što je okupio najbolje šahiste iz regiona. Među njima su Nenad Latinčić, Goran Lendić, Spomenko Bavrlić, Dragutin Đurđević iz Gradiške, Jovan Tomašević Kneževa, Branislav Vučkovac iz Gornjih Podgradaca, Stojan Zjajić iz Banjaluke, Husref Bradarić iz Liskovca.


-Broj i rejting učesnika turnira takođe pokazuju koliki je ugled imao Remzo Suhonjić u svojoj sredini ali i drugim gradovima, gde je poznat po šahu, fudbalu ili svojoj lekarskoj praksi – kazao je Šipka. Pobednik turnira “Doktor Remzo Suhonjić” je Dragan Stanković kojni je i najmlađi učesnik. Drugi je Vladimir Subotić a treći Vojo Rakić, svi iz Gradiške. Najstariji učesnik turnira je Gradiščanin Mladenko Pavković.

Album poznatih

Primarijus Remzo Suhonjić (1936 – 2014.) zastupljen je u “Albumu poznatih” stanovnika Gradiške. O njeme je ispisano nekoliko stranica istorije gradiškog fudbala. Tako se pominje da je bio standardan član prve postave FK “Kozara” krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina prošlog veka. Tako je u u sezoni 1958/59. godine, kada je “Kozara” ušla u Zonsku ligu pobedom protiv “Podgrmeča” sa 4:2, Suhonjić bio u pobedničkom timu. Sastav je glasio: Medanhodžić, Suhonjić, M. Bašić, Topić, Šabić, Sredojević, Smajlović, Ćimić, K. Teljigović, Džaferović i Hadžialagić.

0