ČAROBNI SVET U STIHOVIMA

GRADIŠKA – Maturantkinja gradiške Gimnazije Tea Gutić osvojila je nekoliko nagrada na domaćim i međunarodnim festivalima poezije a početkom decembra objavila je prvu pesničku zbirku “Maglene vibracije”.

Među njima je prva nagrada u konkurenciji učenika srednjih škola Srbije i RS na tradicionalnom Svetosavskom književnom konkursu, koji organizuje Društvo “Sveti Sava” iz Beograda.

Ova talentovana mlada pesnikinja nadahnuta je, kako je kazala nakon promocije svoje prve pesničke zbirke, besmrtnim delima Miroslava Antića, Branka Ćopića, Desanke Maksimović, Branka Miljkovića… Poslednji u ovom pesničkom nizu, Branko Miljković koji je davno pre njenog rođenja, ispevao čuvene pesme antologijske vrednosti “Uzalud je budim”, „Smrću protiv smrti“, „Poreklo nade“„Vatra i ništa“, „Krv koja svetli“. Upravo je Tea u Miljkovićevim stihovima, kako kaže, prepoznala put svoga lirskog sveta čija vrata je smelo otvorila još u najranijem detinjstvu.


-Poeziju sam počela pisati u osnovnoj školi u Novoj Topoli. Opisivala sam svoje emocije i osećanja, ljude i život u sebi i svome okruženju. Sa zebnjom i veliki iščekivanjima davala sam pesme na čitanje svojim nastavnicima u osnovnoj školi a kasnije profesorima u Gimnaziji. Svaku njihovu reč, sugestiju i pohvalu doživljavala sam kao čaroban svet koji mi se otvara – kaže Tea koja je pesničkim darom, talentom i stihom postala prepoznatljiva u svojoj školi, gradu i okolini. Pesnički prvenac ove gimnazijalke pozdravili su njeni sugrađani, školski drugovi, sadašnji i bivši profesori.


-Teina zbirka pesama “Maglene vibracije“ je moderna po tematici i načinu pisanja, to je zbirka njene intime gde ona prikazuje lirsko biće u sebi, svet koji je okružuje. Ona je vrlo zrela u svome poetskom izrazu, što je neobično obzirom na njeno životno iskustvo. Tea pripada maloj grupi učenika koji uvek iznenađuju znanjem i pristupom književnosti i jeziju – kaže Snježana Gajević, Teina profesorica koja je napisala predgovor u knjizi. Zbirka pesama „Maglene vibracije“ predstavlja intimnu ispovest autorke sačinjena od 23 pesme. Tein životni moto je da sve vredi, što je i dokazala upornošću na putu svojih snova.

– I pre sam pokušavala da objavim zbirku pesama, maštala o tome. Uverila sam se sada da svaki uspeh treba prvo odsanjati, što sam i ja učinila. Sada sam napokon u tome uspela i živim svoje lepe snove – navela je Tea Gutić ohrabrena čestitkama i nagrađena aplauzima.

Pohvale

Vesna Krunić, direktorica gradiške Gimnazije kaže da je Tea Gutić odlična učenica koja je izborila mesto u školskom letopisu a literarnim stvaralaštvom obeležila svoje školovanje.

Milan PILIPOVIĆ

0