SFRJ JOŠ UVEK ŽIVI U VELIKOJ KLADUŠI

kladusa-05-spomenik-partizanima-pored-dzamije-foto-milan-pilipovicVELIKA KLADUŠA – Ni u jednom gradu u BiH ne čuvaju niti tako verno neguju tekovine SFRJ kao u Velikoj Kladuši, gradiću na zapadu BiH poznatom po „Agrokomercu“ i Fikretu Abdiću.

O tome svedoči više od hiljadu članova Udruženja „Josip Broz Tito“ a na svakom koraku su obeležja bivše domovine koju, u inat političkim razlikama među Kladušanima, gotovo niko ne osporava.

Sulejman Muhamedagić, predsednik kladuškog SUBNOR-a i bivši partizan koji gazi devedeset i drugu jesen, hvali se redovnim posetama Kumrovcu, Kući cveća u Beogradu, Titovoj pećini u Drvaru, Jajcu i drugim mestima ovekovečenim slavom tokom NOB-a.kladusa-015-u-programu-radio-velkatona-muzika-svih-naroda-i-narodnosti-bivse-jugoslavije-foto-milan-pilipovic

-Ne odustajemo od mladalačkih ideja i vojničke zakletve. Kakvi bismo to bili ljudi da često menjamo stavove i ideologiju. Posebno smo sretni što nam se pridružuje sve više omladine, koja sa poštovanjem govori o Titu i Jugoslaviji. Osuđujemo veličanje fašističke ideologije koja se, na veliku sramotu, podstiče u pojedinim mestima i državama iz našeg susedstva – upozorava Muhamedagić. Njegove navode potvrđuju naši sagovornici u Velikoj Kalduši. Veljko Jančić, učitelj u penziji koji je ovde davno došao iz Slunja a njegova supruga Zora iz Bosanskog Petrovca je ovaj grad i ljude davno zavoleo.

-Ove godine navršava se pola veka od kada smo oboje došli u Veliku Kladušu. Lepo nam je kao i drugima jer se osećamo slobodno i zadovoljno – kazo nam je Veljko iznoseći stavove i viđenja vernosti tekovina bivše države.

-Jugoslavija se ovde ogleda višestruko, ponajviše u tolerantnim odnosima među ljudima, poštovanju različitosti pa i bratstvu i jedinstvu, ma kako to nekome zvučalo kao prevaziđena forma, nego u jugonostalngičnom folkloru kojeg ima mnogo – ispričao nam je Jančić.

kladusa-022-u-rostiljnici-kvarta-sve-u-znaku-tita-i-sfrs-foto-milan-pilipovicKajtaz Sabljaković, poznatiji po nadimku Kajto je svoju roštiljnicu „Kvarta“, gde sa razglasa odjekuju pesme o Titu i Jugoslaviji, ukrasio obeležjima SFRJ.

– Mi i sada živimo u vreme Staroga, tako se osećamo. Ne priznajemo druge vladare ni države osim Tita i Jugoslavije – priča Kajto pokazujući Titove slike, reljefe, postere, razglednice i fotografije sa skupova posvećenih uspomeni na bivšu državu i pokojnog predsednika. Da se takva politika neće menjati ni u skorije vreme uverili smo se u kancelariji Laburističke stranke Fikreta Abdića, novog načelnika opštine gde su takođe slike i obeležja Josipa Broza Tita. Ulice u Velikoj Kladuši nisu menjale nazive u ratnom i poratnom vremenu. Onbe među ostalima zovu se po imenima narodnih heroja i partizanskih prvoboraca čije biste su u centru grada, preko puta obnovljene pravoslavne crkve.

-Glavna ulica je Maršala Tita koja se ukršta sa ulicom Ibrahima Mržljaka, prvoborca iz Velike Kladuše i Milana Pilipovića, narodnog heroja iz Kozarske Dubice koji je ovde učestvivao u podizanju ustanka 1941. godine a poginuo na Uni kod Bihaća. Kozaračka spaja ulice Đure Pucara Starog i Tone Hrovata – pojasnio nam je bivši načelnik Admil Mulalić rekavši da je to volja meštana, da predratna imena ulica nikoga ne iritiraju kao ni dvojezične table naselja, na latinici i ćirilici gotovo na svakom mestu, bez obzira što ovde ubeljivu većinu imaju Bošnjaci. Inače, na posledenjem popisu oni su se izjasnili kao ostali jer i dalje sebe smatraju Muslimanima a pošto takav odgovor nije ponuđen, gotovo svi su se izjasnili kao ostali.

 kladusa-012-netaknute-dvojezicne-table-na-svim-mestima-foto-milan-pilipovicOd sevdalinke do srpske dvojke

U programu Radio „Velkatona“, popularnog medija u ovom kraju dominira muzika svih naroda i narodnosti bivše Jugoslavije.

– Nemamo nikavih barijera niti nas zanima da li će nekome zasmetati naš programski koncept. Emitujemo pesme svih pevača, bez obzira na njihovu nacionalnu ili neku drugu pripadnost.

Pokazalo se da to slušaoci odavde iz Kladuše, iz Krajine ali i naši u Americi traže, od sevdalinke do srpske dvojke – kazao nam Sead Purić, vlasnik, voditelj programa i tvorac „Velkatona“ kojeg ovde smatraju i važnim hroničarem kladuškog kraja.

Milan Pilipović

0