SLAVNI GLUMAC ZABORAVLJEN U SVOM ZAVIČAJU

SRBAC – SKD “Prosvjeta” iz Srpca godinama bezuspešno pokušava da u ovom kraju afirmiše ime i delo Uglješe Kojadinovića, poznatog glumca sahranjenog 1982. godine u Razboju.

Miloš Milinčić, književnik i profesor u knjizi “Dužnik svoga vremena” napisao da je Kojadinović istinska glumačka i umetnička gromada kojim se ponosi celo Lijevče. Međutim, Uglješi u njegovom rodnom kraju, nakon smrti nije ukazana počast koju zaslužuje, smatra Milinčić.


-Grob ovog velikana je u neposrednoj blizini škole, koja se, zove “Dositej Obradović”. U Srpcu se ni jedna ustanova, baš ništa ne zove po Uglješi – kaže Milinčić podsećajući da je ime slavnog glumca nekada nosio Centar za kulturu ali je to “izbrisano” pred rat. Drago Ćirić, bivši načelnik Srpca je među zagovornicima snažnijeg afirmisanja Kojadinovićevog imena i glumačkog dela u ovom kraju.

-Pre dve godine urađena je Uglješina bista u Beogradu. Planirali smo urediti park, dati mu njegovo ime i tu postaviti bistu. Dobili smo podršku građana ali su se isprečili administracija i granice. Bistu su vratili Hrvati, nismo uspeli da je prevezemo a park je ostao bez imena – pojasnio je Ćirić našoj redakciji. Uglješa Kojadinović je rođen 1936. godine u Razboju kod Srpca. Zračak nade da bi se nešto moglo promeniti u pozitivnom pravcu dao je sadašnji načelnik Malđan Dragosavljević. On je potvrdio da je bista nedavno dopremljena iz Beograda i da će uskoro biti postavljena u Srpcu.


Uglješina sestra Slobodanka Vulin koja je sahranjena pored Uglješe i njihovih roditelja u Razboju, pričala je kako je on igrajući u drami ”Mrtvi ne plaćaju porez”, u vreme gimanzijskih dana u Banjaluci načinio prve glumačke korake. Osetivši neponovljivu magiju i čaroliju glume, opredelio se za Akademiju za kazališnu umetnost u Zagrebu koju je završio u klasi slavnog režisera i uglednog profesora Branka Gavele. Prvi stalni angažman imao je u pozorištu ”Komedija” a nakon pet sezona, 1960. godine, prešao je u HNK, gde je dostigao potpuno glumačko ostvarenje ulogama u velikim predstavama. Među najznačajnijim su Molijerov ”Građanin plemić”, ”Demoni” Fjodora Dostojevskog, ”Ranjena ptica” Marijana Matkovića a posebno se istakao kao Horacije u Šekspirovom ”Hamletu”. Iako je celim bićem živeo za pozorište, široj javnosti je, ipak, poznatiji kao televizijski i filmski glumac. Upamćen je po ulogama u filmovima, dramama i TV serijama ”Licem u lice”, ”Kaja, ubit ću te”, ”Nepokoreni grad”, ”Doktor Mladen”, ”Mačak pod šljemom”, ”Prosjaci i sinovi”, ”Oko”, ”Debeli lad”, ”Fiškal”, ”U registraturi”…. a naročito po ulozi profesora u kultnoj seriji ”Velo misto”. Pred kraj života osnovao je pozorišnu grupu i širom ondašnje zemlje igrao Davida Štrpca, u Kočićevom ”Jazavcu pred sudom”. Umro je u 46. godini, ”u trenutku pravog zrenja njegove glumačke osobenosti”. Bilo je to u Gradiški a po svojoj želji sahranjen je u rodnom selu, pored večnog Vrbasa. Na nadgrobnom spomeniku, opet po njegovoj volji, napisano je: „Umoran od dodira, od ustiju, umoran od čoveka, krenuh svom udesu, svojoj krhotini.“ Glumac Rade Šerbedžija tokom nedavnog boravka u Gradiški kazao da je Kojadinović bio božanstven glumac.

-On je bio moj prijatelj sa kojim sam se baš naigrao na sceni. To je bilo vreme popularno po zagrebačkoj televizijskoj drami. Nas dvojica smo mnogo igrali zajedno. Sećam se našeg glumačkog partnerstva u seriji “U registraturi”. Ns dvojica smo imali glavne uloge. Mnogo smo se družili u specifičnom, posebnom glumačkom odelenju koje se zvalo Krajišnici, Uglješa, Stevo Krnjajić, Đuro Utješanović i ja.


Zajedno u ribolovu

Živko Plotan iz Razboja seća se Uglješine sahrane. On zna gde je njegov grob, blizu nasipa pored Vrbasa na kojem je sa poznatim glumcem i zemljakom ribario.

-Bila je to velika sahrana sa mnogo poznatih imena, bili su glumci Rade Šerbedžija, Milan Štrljić, Adem Ćejvan, Fabijan Šovagović… Sa Uglješom sam išao u ribolov na Vrbasu, on je to voleo, reka ga je opuštala. Delovao je ozbiljno, malo govorio a svaka njegova reč je bila na mestu, poučna… Voleo je ovaj kraj i to je pokazivao – ispričao nam je Plotan koji nas je odveo do mesta gde su sahranjeni i Uglješini roditelji Savo i Marija.

0