SLOVENAČKA POLKA ODJEKUJE U PODGRADCIMA

podgradciTuristi iz Slovenije su među prvima prepoznali bogatu ponudu u gradiškom kraju a veće grupe vikendom borave u Podgradcima i okolini.

Goran Lukić sa porodicom je u Donjim Podgradcima, u svome etno objektu prošlog vikenda ugostio šezdesetak turista iz Maribora i Šentilja. Oni su posetili i Gradišku te znamenitosti i prirodne lepote Potkozarja. Kažu da je ovo područje za njih veoma privlačno te nameravaju i dalje dolaziti u još većem broju.

Darko Pehan, inicijator turističkih poseta iz Slovenije koje organizuju gotovo svakog drugog vikenda, kaže da za to imaju mnogo razloga.

-Cene hrane i pića ovde su za nas veoma povoljne, usluga je dobra, ljudi predusretljivi i opušteni a priroda lepa i privlačna. Ovde dolazimo da se opustimo, proveselimo, pojedemo, popijemo i oživimo uspomene na bivšu, zajedničku državu Jugoslaviju – ispričao nam je Pehan koji je lepote Potkozarja otkrio zahvaljujući supruzi Miri, poreklom iz ovog kraja. Osim Podgradaca gde najduže borave, Slovenci obavezno posećuju buvljak u Gradiški te ovdašnje kafiće i restorane.

-Na buvljaku kupujemo tekstil i garderobu a u gradu ćevape. Volimo domaće specijalitete iz ovog kraja, kajmak, sir, krompir, piletinu, pite i ostalo – pričaju Slovenci koji se u Podgradcima, kod porodice Lukić odlično zabavljaju uz muziku i bogatu trpezu.

-Mi smo većinom generacije od pedeset godina. Živeli smo u bivšoj Jugoslaviji a na mlade prenosimo lepo sećanje na tu državu i bratstvo naroda koji su u njoj živeli – naglašavaju Klement Znuderl, Duška Gutman, Anton i Negica Ribernik, Branko Turk nazdravljajući pivom ali i krajiškom šljivovicom te viljamovkom od potkozarskog voća.

Za domaćine, Željka Lukića i njegovu suprugu Milijanu te četvoro dece (Matija, Marko, Jovana i Luka) koji su svi angažovani u turizmu, problem predstavlja smeštaj većih grupa kao što je ova.

-Imamo sve osim smeštaja. U celom gradiškom kraju računajući i susedne opštine, veoma su skromne mogućnosti za prenoćište. Pokušavali smo podstaći i meštane da se uključe u ovu ponudu, da prihvate turiste ali nismo naišli na razumevanje – žali se Goran Lukić, inicijator mnogih turističkih i etno programa u Podgradcima.

 Muzika SFRJ

Za turiste iz Slovenije kod porodice Lukić svira i peva Željko Jeftić iz Nove Topole koji nam otkriva ga ovi gosti najviše vole repertoar iz zemalja bivše SFRJ. -Obavezno zahtevaju polke ali i srpske i hrvatske pevače. Satima se zabavljaju uz vesele pesme a pravi su majstori za dobar štimung – priča Jeftić dok gosti iz Slovenije razvlače kolo u širokom krugu.

0