PROFESOROVE LEKCIJE O LIMUNU I CVEĆU

profesorPoznat mnogim generacijama srednjoškolaca u Gradiški kao principijelan i objektivan profesor mašinstva, Kasim Dubičanac u penzionerskim danima zavoleo je cveće i bilje. U njegovoj botaničkoj bašti, zimi smeštenoj u kućnom podrumu, dominira stablo limuna rekordnog roda i krupnoće.

Prijatelje u kafani, Dubičanac gotovo svakog jutra iznova uverava u lepotu i vrednosti svojih biljaka. Zato ga Remzo Suhonjić i Vahid Ahmetagić oslovljavaju profesorom za limun, banane i koprive.

– Na limunovom stablu, kojeg mi je poklonio Mišo Bosanac, izbrojao sam 240 plodova. Neki su teški i do 380 grama, što je impozantno. Moj limun rađa svake godine a ima više plodova nego lista.

Okus je izuzetan pa je zato kod mene velika navala komšinica koje uveravaju da su im kolači najbolji sa mojim limunom. Isto tako, za čaj i lek od prehlade su neprevaziđeni ovi žuti i zdravi plodovi koje uzgajam sa mnogo pažnje i ljubavi – priča profesor Dubičanac pokazujući fotografije svojih biljaka, osim limuna posebno hvaleći banane i koprivu.

– Od kada se Kasim posvetio biljkama, kao Pepo Bandić botanici u delima Branka Ćopića, prozvasli smo ga Mičurin po ruskom botaničaru Ivanu Vladimiroviču koji je stvorio mnogo novih vrsta biljaka, najviše voća a u društvu nije bio ozbiljno shvaćen kao veliki talenat i naučnik iz zapećka. Eh, takav je naš prijatelj Kasim Dubičanac – priča Suhonjić, ginekolog u penziji.

Profesor Dubičanac mnogo ne haje za šaljive primedbe nego u zanosu priča o rodnom stablu banane sa kojeg puni korpe sočnim plodovima. Pokazuje i fotografije kopriva kopriva dugačkog spektra svakojakih boja.

– Imam desetak vrsta kopriva, šatiranih, tamno-crvenih, zelenih, žutih, svakojakih… To mi je omiljeno cveće koje neopsivom lepotom daje životnu energiju, preko potrebnu nakon operacije srca koju sam nedavno imao – priča profesor iznoseći mnoge karakteristike svojih biljaka. Ostali za stolom, prelistavajući albume od kojih se nikada nhe odvaja, slušaju u neverici, začuđeni fondom znanja i podataka.

– Kad bi se birala kraljica svih livada, šuma i pašnjaka, vrtova, kuća, po svojoj važnosti, kruna bi sigurno pripala koprivi. Ova skromna a istovremeno veličanstvena biljka sa hiljadu boja, jedan je od najvrednijih poklona prirode ljudima – objašnjava Dubičanac.

Na proleće planira još više obogati svoj vrt u centru Gradiške. Supruga Aftaba, poznati okulista ga, kaže, podržava u svemu ali je njen favorit među cvećem jasmin. Njegovo stablo sada pazi da ne promrzne tokom zime, kako bi zanosnom belom bojom i mirisom ponovo zapljusnuo celi komšiluk.

Milan Pilipović

0