SPASITELJ OSAM ŽIVOTA PRIŽELJKUJE RADNO MJESTO

KOSTAJNICA – Golman FK “Partizan” iz Kostajnice Zoran Mijić poznatiji po nadimku Mrmi (39) je heroj ovog gradića kao i rodne Kozarske Dubice.

Osim odličnih sportskih rezultata Mrmi je okićen brojnim i visokim priznanjima za poduhvate na sportskim terenima ali i izvan njih. Spasio je osam mladih osoba koje su na sportskim terenima, u saobraćaju i drugde doživeli teške i po život opasne povrede. Od smrti su ih delile sekunde ali su imali sreću da se u njihovoj blizini, brži, prisebniji i hrabriji od ostalih našao upravo poznati fudbalski golman. O svojim poduhvatima on je detaljno ispričao za “EuroBlic” pokazujući brojne nagrade i priznanja sa svih meridijana, poruke i čestitke anonimnih i poznatih, državnika, predstavnika verskih konfesija, udruženja i institucija. Među njima su nagrada “Jelena Trikić” za podvig godine, Medalja zasluga za narod kojom ga je odlikovao predsednik RS Milorad Dodik, zahvalnice Srpske pravoslavne crkve, Katoličke crkve te Islamske zajednice, prizanja gradova, sportskih organizacija, ukupno 18 priznanja krasi Zoranove vitrine. Ovaj sportista kaže da je posebno sretan što je proneo ime rodnog mesta, Kozare i Potkozarja i da održava kontakte sa osobama čije je živote obeležio. Najveće bogatstvo, kaže, za njega su prijateljstva iskovana u dramatičnim trenucima. Sve je počelo 1996. godine, kada je na utakmici banjalučkog BSK-a i dubičkog “Borca” fudbaler protivničkog tima, nakon žestokog duela, ostao nepomičan na terenu. Dok su se ostali uspaničili, Mrmi je pritrčao u pomoć, uspeo da spasi mladog fudbalera. Ista situacija ponovila se još dva puta ali na drugim mestima. Na identičan on je pre tri godine način spasio i igrača iz Prijedora. Svaki slučaj je zasebna io dramtična priča.

Sa saigračima iz “Borca”, Borislavom Dalićem i Predragom Pralicom, spasio je mladića nakon saobraćajne nesreće, blizu Dubice. Primetio je kacigu pored puta. Zaustavio se predosećajući tuđu nevolju.


-U šiblju smo pronašli motor i teško povređenog mladića. Pozvali smo policiju i hitnu pomoć a prethodno smo ga izneli na cestu. Posle 35 dana kome, preživeo je – veli Mrmi. Pamti i 2007. godinu kada je od smrti oteo devojčicu koju je, dok je vozila bicikl, udario automobil.


-Čuo sam prasak i istrčao iz kuće. Devojčica je ležala na asfaltu pored polomljenog bicikla. Tekla je krv a ona se gušila. Znao sam šta treba učiniti i uspeo sam da joj pomognem – seća se Mrmi svakog događaja i svakog trenutka. Poslednji slučaj desio se 5. januara 2017. godine, kada je Mrmi spasio petogodišnju devojčicu iz Bužima koja je zalutala na velikoj hladnoći te dospela do Une.

-Kada sam otišao njenoj kući i doveo dete u pratnji policije, to je bilo veliko slavlje i neopsivo veselje – ispričao je Mijić opisujući ljudske drame koje ga stalno opsedaju. Prilikom putovanja u Mostar, na dodelu “Večernjakovog pečata” on je u mestu Šujica kod Tomislavgrada spasio devojku teško povređenu u saobraćajnoj nesreći. Poslednji slučaj desio se uoči prošle Nove godine. Mijić je otišao do prodavnice i, izlazeći, čuo strahovitu škripu guma na affaltu.

-Vozilo je udarilo u kuću pored puta pa u banderu koju je porušilo. Aktivirali su se vazdušni jastuci i buknuo plamen. Vozač u šoku, vezan počeo je da gori. Uleteo sam u buktinju bez oklevanja i zajedno sa još nekoliko ljudi spasio nesrećnika koji se posle oporavio – ispričao nam je golman kostajničkog FK “Partizan”.

Nezaposlen

Zoran Mijić Mrmi ima suprugu i troje dece. Godinama je nezaposlen a ni njegova hrabrost, ispostavilo se, nije naročita preporuka za radno mesto. Po zanimanju je bravar sa petogodišnjim radnim iskustvom a nekoliko godina radio je u sportskim strukturama. Odavno nema posla a htio bi da radi ne biraju delatnost niti preduzeće. – Godinama tražim posao ali ne vredi. Imao saam ponuda iz drugih mesta, iz Bijeljine, Banjaluke i drugih krajeva ali ne mogu daleko odavde zbog porodice. Moja neostvarena želja je da se zaposlim u Dubici, Kostajnici gde je zapsolena moja supruga ili okolini – kazao nam je Mrmi, heroj među stativama.

0