UPECALI CRNU RIBU

GRADIŠKA – Milan Vujić, Simo Borković i Nikola Gligić iz Gradiške, prošlog vikenda upecali su crnu ribu u Savi kod Gradiške. Ovaj trojac brzo je među kolegama ribolovcima razglasio vest jer je za njih to prvo iskustvo ulova nesvakidašnje ribe.

Teška je, kaže Milan Vujić, nekoliko stotina grama, dugačka dvadesetak centimetara. Ulovljena je udicom, u naselju Poloj kilometar uzvodno od grada.

-Svi smo se začudili jer nikada pre nismo videli crnu ribu. Izvukli smo je iz rečne dubine od nekoliko metara. Ni po čemu se, osim boje, ne razlikuje od drugih vrsta ribe. Kome god smo to ispričali i pokazali crnu ribu, svi su se zapanjili, čak i najiskusniji ribolovci koji žive na Savi – kazao nam je Milan Vujić. U literaturi se može pronaći podatak da u čistim rekama i jezerima u BiH, na dnu živi vrsta soma, poznatija kao manić, crne boje koja može porasti do dvadesetak centimetara i koja, zavisno od ambijenta, menja boju. Boris Rađen Barba, jedan od najpoznatijih gradiških ribolovaca pojasnio je za „EuroBlic“ da se crna riba pojavila u Savi pre tri godine i da je to predstavljalo veliko iznenađenje i nepoznanicu za sve njih.


-Radi se o somu koji se uveliko razlikuje od ustaljene, nama poznate vrste. Crna riba je veoma pohlepna, veliki je grabešljivac, uzima sve što se baci u vodu, od crva do kukuruza. Ima razvijeno zubalo, nesrazmerno velika usta i predstavlja neukrotivu štetočinu u vodi – smatra Barba. Ovaj ribolovac i savski alas, pojavu crne ribe, pore ostalog, pripisuje klimatskim promenama, fekalijama i hemijskim sredstvima koja u reku dospevaju iz velikih gradova ili sapiranjem njiva i voćnjaka.


MILAN PILIPOVIĆ

0