SPOMEN PLOČA SRPSKIM LOGORAŠIMA U NORVEŠKOJ

KOZARSKA DUBICA – Povodom 75. godišnjice od kada je 4200 srpskih i jugoslovenskih zarobljenika deportovano u Norvešku, od kojih je polovina ubijena ili umrla, u gradu Bergenu je krajem juna otkrivena spomen ploča.

 

U ovom mestu na severu Norveške tom događaju, uključujući projekcije dokumentarnog filma “Krst od krvi” Sime Brdara u još nekoliko drugih mesta, data je velika važnost, posebno u istorijskom i kulturnom smislu.

-Ploča izrađena u Kozarskoj Dubici je posvećena svim nevinim žrtvama u Drugom svetskom ratu. Nadamo se da ćemo time uspostaviti tradiciju sećanja na nacističke žrtve i njihova stradanja – kazala je gradonačelnica Bergena Marte Mjos Persen. Jelica Dimitrijević, konzul Srbije u Norveškoj zahvalna je gradonačelnici i upravi grada Bergena, drugog po veličini u Norverškoj, na dugogodišnjoj podršci srpskoj zajednici.


-To je za nas veoma značajno, isto kao i podrška Ruske pravoslavne crkve. Sveštenik Dmitrij Ostanin je veoma mnogo posvećen našoj misiji koju je oplemenio Simo Brdar iz Kozarske Dubice svojim filmom i nadahnutim akzivanjima o Srbima stradalim ovde tokom Drugog svetskog rata – naglasila je Jelica Dimitrijević. Sveštenik Dmitrij Ostanin je rekao da on takodje ima i ličnu priču i da je njegov deda iz Rusije odveden u zarobljenistvo u Norvešku, odakle se nije vratio. Simo Brdar, istoričar i autor filma ”Krst od krvi” nadahnuto je opisao sudbinsku vezu svoga Potkozarja i Dubice sa Norveškom.

-Čudesan je odnos čoveka, kamena i vremena. Čovek je od kamena napravio gradove, pravio države, u kamen upisivao najtananija osećanja, lične drame i masovna stradanja. Čudesna je i simbolika, u Saltdalu ima krst od krvi na kamenu, ovde u Bergenu imamo kamen na krstu. Oni su svedoci strašnih stradanja ljudi u nacističkim logorima u Drugom svetskom ratu. Krv na kamenu u Saltdalu je iz Dubice, kamen na krstu u Bergenu je iz Dubice odakle sam i ja sam – kazao je Brdar. U ruskoj crkvi u Bergenu, u čudesnoj atmosferi gde je tišina, prepletena ljudskim pogledima punim čuđenja i divljenja, govorila više od svake reči, prikazan je Simin film “Krst od krvi”. Ovaj film, čije snimanje su pomogli srpska zajednica u Norveškoj i “Narvikcentar”, govori o tragičnoj sudbini braće Banjac iz sela Klekovci kod Kozarske Dubice, u logoru na severu Norveške i krstu koji je Marjan ispisao krvlju brata Miloša.

-Društvo Srba i prijatelja Srbije Bergn održavaće kulturu sećanja prikladnim godišnjim okupljanjima, koja će imati za cilj čuvanje sećanja na žrtve, ali i čuvanje i produbljivanje prijateljstva naroda zasnovano na pomoći norveškog naroda u toku Drugog svetskog rata. Nadamo se i povezivanju sa gradovima iz kojih potiču neke od žrtava – nagalsila je Dobrila Radulović, predsednica Saveza srpskih udruženja u Norveškoj.

Program posvećen dolasku prvih srpskih interniraca u Norvešku otvorila je glumica Narodnog pozorista u Beogradu Vjera Mujović Preis pesmom “Sunce jarko ne sijaš jednako” koju je koristio i Čajkovski za svoj čuveni Slovenski marš. Vjera je na srpskom i engleskom jeziku, govorila stihove Desanke Maksimović posvećene intrernircima. Aleksej Čerkasov, violinista Bergenske filhamonije uz pratnju Irine Blankove na klaviru, odsvirao je dela Rahmanjinova i Slavenskog.


Priznanja

Vjera Mujović Preis je predala priznanje istoričaru Knutu Thoresenu i Dobrili Radulović predsednici Saveza srpskih udruženja u Norveškoj za učešće i podršku projektu “Jasenovac – pravo na nezaborav”.

Milan Pilipović

0