SRPSKO STRADANJE GANULO NORVEŽANE

KOZARSKA DUBICA – U “Holokaust centru” u Oslu predstavljen je film “Krst od krvi” Sime Brdara iz Kozarske Dubice koji na jedinstven i autentičan način svedoči o Srbima koji su tokom Drugog svetskog rata stradali u nacističkim logorima u Norveškoj.

Ove godine navršava se 75 godina od kada je 4200 srpskih i jugoslovenskih zarobljenika deportovano u Norvešku. Oni su poslati na prinudni rad i internirani u različite logore. Njih više od 2300 je preminulo ili ubijeno u Norveškoj. Broj nastradalih bi verovatno bio veći, kazao je Brdar “EuroBlicu”, da nije bilo pomoći i podrške norveškog stanovništva.

-U gradu Bergenu, sredinom juna ove godine, u prisustvu gradonačelnice Marte Mjos Persen, svečano će biti otkrivena kamena ploča posvećena stradalim u nacističkim logorima u Norveškoj za vreme Drugog svetskog rata – kazao nam je Simo Brdar čiji film “Krst od krvi” je ovde poslao snažnu poruku koju su mnogi razumeli. Ovaj film, čije snimanje su pomogli srpska zajednica u Norveškoj i “Narvikcentar”, govori o tragičnoj sudbini braće Banjac iz sela Klekovci kod Kozarske Dubice, u logoru na severu Norveške i krstu koji je Marjan ispisao krvlju brata Miloša. Autor filma “Krst od krvi”, Simo Brdar kaže da je film nagrađen na festivalima u Dnjepropetrovsku (Ukrajina) i Krasnodaru (Rusija) a ambasada Norveške u Beogradu dva puta je postavila prilog o ovom filmu
na svom sajtu.

-Film je krenuo na dalek put skromnom premijerom u selu Klekovci kod Kozarske Dubice, odakle su i braća Banjac. Svoju tihu misiju nastavlja sistemom grudve, privlačeći sve veću pažnju i šaljući poruke i opomene. I tako tiho ide na put opomene i sećanja u Stokholm, Geteborg, Halmstat, Bergen, Kristijansand, Lilehamer, Oslo i još neke gradove u Norveškoj – rekao je Brdar “EuroBlicu”. U programu kojeg organizuje Društvo Srba i prijatelja Srbije Bergen učestvovaće norveški istoričari Knut Toresen, akter projekta Ministarstva inostranih poslova Srbije “Istina o Jasenovcu” i

Mihael Stoke, dugogodišnji istraživač “Narvikcentra” te veliki poznavalac teme jugoslovenskih i sovjetskih zarobljenika u Drugom svetskom ratu u Norveškoj. U ime Društva Srba i prijatelja Srbije Bergen koje je zagovornik postavljanja memorijalne ploče posvećene žrtvama u nacističkim logorima u Norveškoj, srećni smo što ćemo ploču otkriti u sklopu nacionalnog obeležavanja 75 godina od iskrcavanja prvih zatvorenika u Bergen. Dogodilo se to u noći između 13. i 14. juna 1942. godine – kaže Dobrila Radulović, predsednica Saveza srpskih udruženja u Norveškoj. Ona napominje da je saradnja sa Simom Brdarom nastavljena i po završetku filma a biće ovekovečena i ovom memorijalnom pločom izrađenom u Kozarskoj Dubici. Ona će, kao trajno sećanje biti postavljena na krstu u porti Ruske pravoslavne crkve u Bergenu.

-Ploča koju ćemo otkriti 17. juna posvećena je svim nevinim žrtvama. Nadamo se da ćemo time uspostaviti tradiciju sećanja na nacističke žrtve i njihova stradanja. O tome možemo mnogo naučiti od Norvežana kao i na primeru krsta na kamenoj steni, na severu Norveške, kojeg Norvežani osvežavaju crvenom bojom da ne izbledi – rekla je Dobrila Radulović. U okolini Bergena postoji spomenik u čast 27 ubijenih Srba. Norveški istoričari pokušavaju utvrditi imena tri zatvorenika iz Užica za koja se zna da su stradala u ovom mestu.

Činjenice nameću i same govore, ukazuje Simo Brdar čiji filmovi o stradanju Srba, Jevreja, Roma i drugih antifašista u Jasenovcu i Donjoj Gradini su poslali snažne poruke u svet, da kultura sećanja nije samo istorijska, etička, moralna kategorija.

Dedova oporuka

Saša Banjac, Marjanov unuk je realizovao oporuku svoga deda. Iako sa fakultetskom diplomom, ostavio je posao u gradu i u svom rodnom selu uzgojio vinograd sećanja na dedu. On čuva kamen donesen iz Saltdala, mesta gde se nalazi krst od krvi. -Priča o vinu, vinu i krvi Isusovoj, Polarnom krugu, Klekovcima, krstu od krvi. To nije samo sećanje, ni kultura sećanja, već život – podseća Simo Brdar.

Milan Pilipović

0