PESMOM, ŠALOM I SMEHOM ISPUNILI DVORANU

GRADIŠKA – Krajišnici su stalna inspiracija i nepresušno vrelo a Krajina izvor vedrog duha koji pobuđuje snažne emocije, kazao je Milan Pilipović, novinar „EuroBlica“ koji je u Gradiški priredio veče TV reportaraža.

Reč je o ekranizovanim životnim pričama objavljenim u „EuroBlicu“ koje su pobudile veliko interesovanje čitalaca a time i gledalaca. Zato je dvorana „Kulturnog centra“ u Gradiški krajem maja bila puna.

-Ispostavilo se, kao i godinama pre ove priredbe, da publika a posredno čitaoci „EuroBlica“ vole životne priče, da ih interesuju ljudske sudbine. To su jedinstvena i neponovljiva svedočanstva o nama, o Krajini i Krajišnicima, bez obzira gde oni žive – kazao je Pilipović na početku programa u kojem su učestvovali izvorna grupa “Prijani” iz Glamoča, harmonikaš Srđan Vučenović i frulaš Ostoja Slijepčević iz Rogolja kod Gradiške, narodni lekar Nenad Janjetović iz Prnjavora, pevači Milomir Klincov i Dragan Prpa iz Banjaluke, mađioničar Rade Pilipović iz Beograda, muzičari Željko Dedić iz Laktaša i Ahmet Sarač iz Gradiške. Na pozornici su se, nakon video priloga snimljenih od Dalmacije do Potkozarja,
od Like do Manjače, u Sloveniji i Vojvodini, predstavili 90-godišnja Zorka Šobota, najstariji vozač u Lijevče polju i tri godine starija Jelka Dojčinović, partizanka iz Gornjih Podgradaca.

-Ovo je bio praznik za dušu i oči jer je sve nas odvojio od svakodnevnih briga i poteškoća. Priča, pesma, šala i muzika ali i veštine izvedene na sceni ukazali su nam na lepši i plemenitiji svet i život od onog koji nas opterećuje iz dana u dan – kazao je Vujo Stanivuk, ambasador krajiške pesme i običaja. Frulaš Ostoja Slijepčević iz Rogolja došao je na ovu priredbu zajedno sa većom grupom komšija.

-Ove programe ne propuštam, bez obzira da li nastupam na sceni ili sam u publici. To je za mene i moje komšije veliki događaj. Zato sa nestrpljenjem očekujem reportaže o Krajini i Krajišnicima – rekao nam je Slijepčević. Pozorišna dvorana i njene galerije bili su puni a publika, pristigla iz mnogih mesta pa čak i susednih opština aplauzima je često nagrađivala učesnike u programu a smehom ulepšala veče.

– Mnogo smo se smejali i uživali u svakoj minuti programa, u svakom pokretu, izgovorenoj reči, pokretu… Narodu treba smeha i zato su Krajina i Krajišnici u ovim reportažama pronašli lek za dušu – zaključilo je nekoliko sagovornika “EuroBlica” nakon dvosatnog programa. Željko Blagojević, direktor “Kulturnog centra” koji je, uz pomoć Opštine, bio domaćin programa naglašava da će se založiti za češće sadržaje ovog tipa jer se ispostavilo da to publika traži, voli i neguje.

Titovi pioniri

U ulozi Titovih pionira, zato što je program održan 25. maja koji se nekada slavio kao rođendan Josipa Broza Tita bili su Zeljko Dedić i Ahmet Sarač- – Mi promovišemo bratstvo i jedinstvo jer se po lepome sećamo bivše Jugoslavije, kada smo bili srećni i voleli se međusobno a Tita ponajviše – kazali su Željko i Ahmet.

0