STOGODIŠNJA TRADICIJA NA TROMEĐI

Više od jednog veka stanovnici nekoliko sela na tromeđi laktaške, čelinačke i prnjavorske opštine okupljaju se na Božić u Rajčevcima. Oni do kasno naveče igraju, pevaju, zabavljaju se uz kuvano vino, oživljavaju uspomene i sećanja na davnašnje vreme.
 Mnogi su se ovde upoznali, zaplovili u bračne vode, dobili decu… Radoslav Kovačević je predsednik Saveta MZ Aleksići kojima gravitiraju Rajčevci. On priča da je ovo okupljanje, posle božićnjeg ručka stogodišnja tardicija.

-Tako je ovde od davnina. Na Božić, posle verskog obreda, česnice, ručka, čestitanja i slavlja u porodičnom krugu, ovde dolaze meštani nekoliko sela koji se zabavljaju do kasno u noć. Neki prelaze i velike razdaljine, čak iz inostranstva da bi sačuvali lepu tradiciju i običaje, da bi zaigrali u kolu, čestitali Božić jedni drugima, sreli se, porazgovarali – podseća Kovačević opisujući ove svetkovine na tromeđi, mestu gde je vreme naizgled stalo ali ljudi nisu posustali. Zdravko Rudić i njegova supruga Elizabeta sa kćerkom Nevenom žive u Laktašima ali igranku u Rajčevcima ne propuštaju.


-Ovo nam daje snagu, uleva optimizam, čini nas srećnim i zadovoljnim. Igrali smo koliko nas noge nose, nema tu odmora niti predaje – pohvalio nam se Zdravko. Dragiša Grkinić, Dragiša Vučković i Nikola Damjanović iz Jošavke čine muzičku grupu koja nekoliko poslednjih godina zabavlja stanovnike Rajčevaca, Lađevaca, Skakavaca, Ljubatovaca i drugih sela na njihovom trdicionlnom zborovanju na Božić.


-Imamo bogato iskustvo odavde. Tu nam je zaista lepo, ove godine je toplo ali mnogo puta bilo je veoma hladno, duboki sneg, led, kiša, svašta smo preturili ali nismo odustajali – podsetio je Dragiša Grkinić, solista koji zna stotine krajiških pesama. Željko Vujić koji godinama radi u Nemačkoj a u ovom selu žive njegova supruga Gorana sa troje dece smatra da Rajčevci nemaju naročitu budućnost ukoliko se hitno nešto ne promeni jer preti ubrzano izumiranje.

-Mnogo je problema, loši putevi, infrastruktura, udaljenost škole, zapsotavljeni smo po svim pitanjima, nemamo psola niti perspektive. Zato ovde žive samo oni koji nemaju gde otići – požalilia nam se Gorana, rodom iz Jošavke koja se ovde udala pre petanest godina. Ipak, mnogo mladih koji ovde žive ili su poreklom iz Rajčevaca i okoline došlo je na božićnju zabavu. Među njima su Dražen, Dajana, Dario Vujić, Ljubica Ćetojević, Danijela Gustovarac i ostali, većinom učenici osnovne škole u Boškovićima te srednjih škola u Banjaluci.


-Odlična je zabava, ovde su sve generacije, mnogi su došli da se vide, razgovaraju, upoznaju… Igrali smo u kolu, to je baš dobro i imaćemo narednih dana šta pričati onima koji nisu bili ili ne znaju za našu tradiciju – kazali su nam mladi na igranci u Rajčevcima.

Načelnik Laktaša u kolu

U kolo, zajedno sa meštanima uhvatio se i Ranko Karapetrović, načelnik Laktaša koji je pomogao organizovanje ove manifestacije. On je, kaže, odlučan da promoviše i podrži saborovanja i tradicionalne skupove u ovdašnjim selima.

 

0