TRAKTOROM PUTUJE PO ZBOROVIMA I PREVOZI KOMŠIJE

GRADIŠKA – Vojislav Laloš (66) iz Gornje Jurkovice rekonstruisao je nekoliko starih traktora kojima sada putuje po zborovima u Potkozarju i prevozi komšije.Gradiska 03 Vojislav Lalos aje najsrecniji kada je na traktoru i sa priajteljima foito Milan Pilipovic

Na ilindanskoj svetkovini u Rogoljima, gde je svojim sveže ofarbanim ljubimcem dovezao Dragoljuba Laloša, Iliju i Milovana Borkovića, ispričao nam je da njegovi putnici moraju ispuniti posebne uslove.

-Sa mnom, na traktoru marke deutz proizvedenom u Kelnu pre 60 godina, putuju komšije koje bole noge i kojima se ne žuri – objašnjava Laloš svoju zavičajnu misiju. Kaže da je na tu priliku dugo čekao.

-Živeo sam u Nemačkoj od 1971. godine. Tamo sam zaradio penziju, prošao mnogo gradova i država vozeći skupocene automobile, najviše mercedese ali do sada nisam prošao naša sela i krajeve u Potkozarju – priča naš sagovornik otkrivajući da on i traktor zajedno imaju 126 godina ali su u formi i kondiciji kao da imaju jedan vek manje u nogama i točkovima.

-Tek sada smo nas dvojica došli na svoje. Ja sam u mladosti vodio volove za jaram i orao njive, vozio seno i druge terete. Ovaj traktor je takođe pregazio mnogo blata, njiva, uzorao hiljade dunuma, prevezao vagone drveta, kamena, svega…

– raspričao se naš sagovornik kojem ni letnja vrelina ne smeta da mnogim znatiželjnicima objasni i pokaže svaki deo svoga traktora. Kupio ga je, veli, pre nekoliko godina u očajnom stanju, zapuštenog i zaboravljenog.

-Čamio je u nekom seniku, zatrpan starim alatkama. U njegovom sedalu kokoške su nosile jaja i legle piliće. Onda sam mu vratio novi život, sve zamenio, obnovio, popravio… Sada je kao nov. Gume sam dopremio iz Nemačke, vidite kako su čiste i uredne, u blato nisu zagarzile – hvali Vojislav svoj stari traktor dok, kao reka, izviru sećanja na davno vreme kada se ovde teško živeo, mnogo radilo a malo imalo.Gradiska 01 Vojislav Lalos pored svoga ljubimca foto Milan Pilipovic

-Svi smo bili velika sirotinja. Ni puta nije bilo, svuda smo išli peške, svetlili petrolejkama, orali volovima i konjima, želi žito srpom, mleli u vodemicama… Prvi traktori su u našim selima, kao i mojoj Gornjoj Jurkovici, ukazali put napretka, boljeg života… – priseća se ovaj traktorista vremena od pre pola veka.

-Ko je tada imao traktor, taj se osećao, gledano iz današnje perspektive, kao da ima avion boing.

Svi su ga poštovali, divili mu se, priželjkivali samo da se bar malo povezu na traktoru – pričaju Ilija i Milovan Borković podupirući Laloševu priču o davnim vreemnima i prvim radnim mašinama u Potkozarju.Gradiska 02 Traktor kao prevozno sredstvo foito Milan Pilipovic

 Ispunjene želje iz detinjstva

U mladosti sam svuda išao peške, priča Laloš, iza svake prašnjave krivine osluškivao zapregu ili traktor, da bih se povezao, ali su to bila uglavnom jalova iščekivanja. Maštao sam da i ja jednog dana imam svoj traktor pa da idem gde mi je volja. Sada se toga prisećam putujući po zborovima radnom mašinom koja u mom slučaju ima novu namenu is vrhu.

Milan Pilipović

0