PIJE KOZARSKU ŠLJIVOVICU A HVALI ŠKOTSKI VISKI

Gradiska 01 Ibrahim Rakovic pokazuje najstarije boce viskija u svojoj kolekciji foto Milan PilipovicGRADIŠKA – Ibrahim Raković zvani Baja (80) iz Gradiške u svojoj kolekciji poseduje 236 vrsta viskija iz celog sveta. On je po tome poznat u gradu na Savi.

Ovaj penzioner koji je radni vek proveo u radionicama za održavanje brodova i teške mehanizacije u Vodoprivrednom preduzeću „Sava“, prve dve boce nabavio je 1974. godine, slaveći kupovinu novog automobila.

-Supruga Sedefa i ja tada smo putovali u Nemačku, da se odmorimo, da osetimo lepotu vožnje u tada reprezentativnoj „zastavi 101“ i da vidimo Evropu. Bio je mesec maj, sve procvetalo, svuda zamirisalo proleće a mi sretni, punog srca krenuli na daleki put – pripoveda Baja kojem supruga Sedefa stalno po nešto dodaje u priči, dopunjava njegove slikovito opisane emocije lepog i sretnog života.

-Boravili smo nekoliko dana u gradu Karlsrue, tu smo imali rođake. Posle smo nastavili za Stazbur, u Francusku… Tu sam kupio prve dve boce, evo ih u rukama, one su najstarije na ovim policama.

Tako je sve krenulo, nastala moja kolekcija na koju sam ponosan – priseća se ovaj ljubitelj viskija. I u ratnim vremenima, Baja nije mnogo mario za imovinu osim za ovu kolekciju. Više puta je dragocene boce pakovao u drvene sanduke, prenosio, skrivao ih, čuvao i u tome uspeo. Gradiska 03 Ibrahimova kolekcija viskija foto Milan PilipovicIpak, otkriva da u društvu više voli popitu domaću, kozarsku rakiju koju proizvodi njegov brat Hazim nego škotski viski. Posle čašice šljivovice inspiriusan sam za priču o svojoj kolekciji, priznaje ovaj penzioner zagledajući napise na bocama sa zemljama porekla, godinom proizvodnje, karakteristikama okusa i mirisa.

– To mi je najdragocenije u kući. Možda su druge stvari vrednije u novcu ali je moja ljubav prema škotskom, francuskom, američkom i drugim vrstama viskija iznad svega – objašnjava Baja svoju sklonost ka ovom piću. Deo je sam kupio, ostalo su pokloni od supruge, sinova, rodbine, prijatelja… U različim prilikama, posebno porodičnim slavljima, Baja je najčešće dobijao boce viskija. Ipak, najdraži su mu od supruge Sedefe koja ga u tome podržava i pomaže.

-U početku je Baja vodio evidencije o svakoj boci a kasnije se u tome umorio. Ne treba mu pisanje kada sve zna, o svakoj boci umeo bi knjigu sastaviti. Gradiska 02 Ibrahimova supruga Sedefa mu je najveca podrska foto Milan PilipovicJa sam mu kupila pakovanje od 4,5 litra za rođendan pre 36 godina i on se uvek time hvali – priča Bajina supruga Sedefa.

Šest decenija braka

Sedefa i Ibrahim će 19. augusta ove godine obeležiti 60 godina braka. Doći će na slavlje, kažu, sinovi, komšije, rodbina… Tada će, otkrivaju nam svoj plan, uz ostale vrste pića otvoriti i po neku bocu iz Bajine kolekcije.

Milan Pilipović

0