TUĐA BOLEST I NESREĆA POSTALA NJEGOVA BRIGA

SRBAC – Posle napuštanja velike fudbalske scene, utakmica u Ligi šampiona i drugim evropskim takmičenjima, golman Branko Grahovac se u rodnom Srpcu posvetio humanitarnom radu i vraćanju FK “Sloga” na staze stare slave.

Ovaj uzorni sportista je ponikao u “Slogi” te preko “Bratstva” iz Gračanice, “Zete” iz Golubovaca, sarajevskog “Željezničara” i čačanskog “Borca” stigao u rumunski “Ocelul”, gde je proglašen za najboljeg golmana u istoriji kluba čiji gol je branio u Ligi šampiona. Igrao je, među ostalim fudbalskim velikanima, protiv “Mančester junajteda”a od igrača svetske reputacije rivali su mu bili Rajan Gigs, Vejn Runi, Čičarito Ernandez, Majkl Kerik… Pored ovog priznanja, lani je postao najuspešniji strani golman u istoriji rumunskog fudbala. Branko Grahovac je poznat kao veliki patriota koji se trudi da promoviše RS, a razlozi za to su emotivne prirode. NJegov otac, major Dragan Grahovac, je najviši oficir VRS iz Srpca koji je poginuo u ratu. Gde god je igrao fudbal, nosio je teško breme nostalgije, beležio sportska i životna iskustva pokušavajući da ih primeni u zavičaju.

-Uvek sam maštao da se vratim u Srbac. U svetu ima novca ali nema naše lepote, društva, iskrenih i odanih prijatelja. Posle 18 godina aktivnog igranja vrhunskog fudbala, vratio sam se u Srbac i sada mi je srce puno, duša setna i sretna, sreća neupitna zbog poznatih lica koje svakodnevno srećem – ispričao je Grahovac za “EuroBlic” podsećajući da je njegova kćerka Sonja rođena u Rumuniji ali se on potrudio da prvo nauči srpski a potom rumunski jezik. Ove godine vratio se svojoj prvoj sportskoj ljubavi, FK “Sloga”, gde je naučio prve fudbalske korake i spoznao sve čari ovog sporta.

-Želja mi je da “Slogi” pomognem, da podstaknem decu i omladinu da se bave sportom. Neshvatljivo je da u Srcu nema mladića koji mogu stati na gol, braniti u drugoligaškoj konkurenciji i postati moji naslednici. Neplanirano sam se aktivirao te povremeno, od ove sezone branim za FK “Slogu” dok ne pronađemo drugo rešenje među mlađima – kazao nam je Grahovac, odan sportu, svome gradu i okolini. Izborio se za besplatan prevoz tri puta sedmično na treninge za decu iz seoskih sredina, što je novina u radu Slogine škole fudbala.


Dugačak je spisak humanitarnih akcija u kojima je Grahovac učestvovao. Višestruki je davalac krvi o čemu svedoče priznanja Crvenog krsta, stipendirao je decu bez roditelja, pomagao prijateljima iz detinjstva, učestvovao u akcijama spasavanju poplavljenih, danima račišćavao Doboj nakon katastrofalnih poplava… Sada je jedan od aktera akcije za Natašu Davidović, bolesnu majku troje dece kojoj je za terapiju potrebno 11.000 KM mesečno.

-Obezbedili smo tri doze, borimo se za još koju u nadi da će se njeno zdravstveno stanje poboljšati a spasonosni lek dospeti na listu u RS. Veoma sam opsednut njenom sudbinom i problemom koji je zadesio. Ipak, kod mene nada nikada ne umire – kazao nam je Grahovac, čija popularnost u Srpcu je nadmašila gotovo sve sugrađane zvučnog imena i zavidnih karijera.


-Svakome je bitna njegova porodica ali treba i na druge misliti. To je moralno od onih koji imaju dovoljno – glasi Brankov zavet solidarnosti i humnosti. On je dobio više priznanja u rodnom kraju za afirmaciju Srpca i Srpske u svetu. Za Branka Grahovca je pre nekoliko godina priređen doček na gradskom trgu u Srpcu nakon što je njegov klub “Ocelul”, prvi put osvojio titulu prvaka Rumunije i plasirao se u Ligu šampiona. Oko hiljadu ljudi došlo je da mu čestita na uspehu, a među njima je najviše bilo mladih srbačkih fudbalera, što je jedinstvena počast u ovom gradiću na ušću Vrbasa u Savu. U svojoj humanitarnoj i sportskoj misiji, kaže, najveću podršku i razumevanje daju mu supruga Jelena, rodom iz obližnjih Kladara te kćerke Helena (10) i Sonja (8), učenice srbačke osnovne škole.

Škola fudbala

Pored funkcije sportskog direktora, Grahovac je preuzeo brigu i o Sloginoj školi fudbala zajedno sa nekadašnjim golmanom Slavkom Vujićem, koji je svojevremeno branio za “Rad” iz Beograda. Sa podmlatkom “Sloge” stigli su i prvi rezultati, jer su tri mlada igrača uvrštena u spisak kandidata za reprezentaciju RS uzrasta od 12 do 14 godina.

0