U FIJAKERU DOŽIVLJAVA NOVU MLADOST

fijaker 1Na saborovanjima u Lijevče polju redovan gost je Miloš Jokić iz Bajinaca koji svojom zapregom i fijakerom vozi znatiželjne komšije i druge goste.

Ovaj penzioner kaže da su konji njegova životna opsesija koju je nasledio od predaka. Ispred crkve u Kukuljama, gde je nedavno učestvovao na regionalnom susretu folkloraša, ushićeno je terao svoga konja koji se snažno propinjao i poskakivao, na opšte zadovoljstvo nekoliko stotina okupljenih. Bleskali su fotografski aparati, zujale televizijske kamere dok je Miloš pripovedao o svojoj bezgraničnoj ljubavi prema konjima.

-Svuda idem gde se narod okuplja svecima i praznicima. Radujem se tome kao u mladosti, kada sam peške prašnjavim putem, prevaljivao desetine kilometara. U fijakeru doživljavam novu mladost, tako se osećam – priča Miloš Jokić, najstariji član Konjičkog kluba u susednim Bajincima. Drago mu je što u njegovom kraju sve više mladih voli i uzgaja konje. Saša Mitraković i Petar Kojadinović iz Bajinaca, inače Miloševi prijatelji i naslednici u očuvanju duge tradicije, na konjima putuju na seoske zborove u Lijevču. Oni kažu da je tako mnogo lepše nego na moćnim motorima ili uza volanom uglancanih automobila.

-Lepše je projahati na dobrom konju kroz selo nego u skupim automobilima. Zato u Razboju, Bajincima, Kuljama i drugim lijevčanskim selima imamo sve razvijeniji konjički sport – pričaju Mitraković i Kojadinović koji su najveća podrška veteranu Milošu Jokiću.

-Dobar konj je najveći ponos i dika, ništa ne žalim da bih to imao. Nekada mi je manjkalo novca i vremena, imao sam mnogo drugih obaveza ali sada sam sastavio sve što mi treba – hvali se Miloš okružen mnogima koji pažljivo slušaju njegovu priču. Jedino ga supruga Ljubica, kaže, stalno upozorava da ne pije, da pazi kamo ide i da čuva sebe, konja i fijaker.fijaker 2

-Zove mene Ljubica često, proverava gde sam, pita kada ću kući. Nije ljubomorna ali hoće da zna više nego što joj je potrebno o mojim zborovanjima. Zato kada sednem u fijaker, prvo isključim mobilni pa sam miran i slobodan kao ptica – šaljivo priča Miloš Jokić kojega u Razboju i okolinim selima svi poznaju i rado dočekuju.

Uspeh KK „Neapolitano“
Članovi Konjičkog kluba “Neapolitano” iz Bajinaca, Đorđe Ugren i Nikolina Pantelić, ostvarili su odličan uspeh u drugom kolu Kupa BiH u dresurnom jahanju u Barlovcima. U kategoriji početnika Đorđe je osvojio prvo a Nikolina drugo mesto.

Besplatni časovi jahanja
U bajinačkom konjičkom klubu organizovali su besplatne časove jahanja. – Nedavno su naši gosti bili članovi Udruženja roditelja i dece sa posebnim potrebama “Izvor” iz Srpca – rekao je Luka Mitraković, vlasnik ovog kluba.

M.Pilipović

0