TITOV VOZ OFARBALI ŠUMARI NA OŠTRELJU

titov vozU šumi na Oštrelju, na sredini puta Bosanski Petrovac – Drvar, ispod grana starih stabala čami u tišini i samoći, nekadašnji partizanski voz po imenu “Proleterka”, u narodu poznat kao Titov voz.

Lokomotiva i nekoliko vagona su ovde nemi svedoci nastanka Jugoslavije države koje više nema i partizanskog vojevanja hrabrih Krajišnika. Zastaju prolaznici pored voza ili ga sa namerom, u vreme julskih prisećanja na ustanke i ustanike u NOB-u posećuju jugonostalgičari.

Oni zahtevaju da se Titov voz proglasi nacionalnim spomenikom pod zaštitom države, kao izuzetno vredan istorijski eksponat, rekli su u Zavodu za zaštitu istorijskog nasleđa BiH. Tako bi se produžio njegov vek i obogatila turistička ponuda Bosanskog Petrovca i Drvara a kompozicija voza iz Drugog svetskog rata na Oštrelju, u kojem je Vrhovni štab NOB-a 1942. godine boravio 105 dana, vratila na zasluženo mesto istorije. To su među prvima shvatili radnici Javnog preduzeća “Unsko-sanske šume” koji su kompoziciju ofarbali.

Titov voz bio je i komandno mesto za oslobođenje Bihaća i čitave Krajine, seća se starina Sulejman Muhamedagić, učesnik Drugog svetskog rata i predsednik Udruženja “Josip Broz Tito” iz Velike Kladuše.

– Dogadjaji o kojima bi voz mogao posvedočiti, da ume kazivati svoju prošlost, doveli su do Prvog zasedanja AVNOJ-a od 25. do 27. novembra 1942. godine. Formiran je NOP kao začetak narodne vlasti, organizovan kongres USAOJ-a i formirana “Bihaćka republika” – rekao je Muhamedagić. Titov voz “Proleterka” parkiran je iznad ruševnog motela na Oštrelju, na pruzi dugoj pedeset metara, ostatku koloseka od Ličke Kaldrme do Srnetice. Nema putnika. Nema ni ratnog konduktera Mile Bosnića.

I sada se prepričavaju anegdote od pre sedam decenija.

Tih desantnih godina Mile je, ne znajući da je Tito u vozu, ušao i na sav glas počeo uzvikivati: – Karte na pregled! Došla je kontrola! Tek kad su ga saborci povukli za rukav i upozorili, shvatio je da je prenaglio. Broz se samo nasmejao a postiđenom Bosniću nije zamerio.

 Nigde nikoga na Oštrelju Nekadašnje izletište Krajišnika i vikendaški grad na Oštelju sa 1 040 metara nadmorske visine, deluje sablasno.

Ovde u proseku živi dvojer ili troje ljudi, poneko se zaustali ili obiđe imovinu u potrazi za kupcima. Objekte su razorile različite vojske i ljudi koji su ovuda prolazili u poslednjem ratu.Tabla “Na prodaju” odavno je postavljena na najpoznatiji objekat na Oštrelju, čuvenu birtiju “Kod Kove” i na druge ruševine.

0