USPJEH MLADOG MUZIČARA ĐORĐA KUZMANOVIĆA IZ GRADIŠKE

Svetosavsku nagradu grada Banjaluka koju mu je uručio gradonačelnik Igor Radojičić u Gradišku je donio Đorđe Kuzmanović, maturant Srednje muzičke škole „Vlado Milošević“.

On kaže da svetosavska nagrada predstavlja veliko priznanje i motivaciju za dalje napredovanje.

-Učenje i predan rad se isplati. Meni je drago da je to primijećeno a da se u mojoj školi i gradu Banjaluka ovaj uspjeh vrednuje. Srećan sam zbog toga – kazao je Kuzmanović za portal “SrpskaInfo”. On je prethodno u rodnoj Gradišci završio srednju Muzičku školu “Branko Smiljanić” te na mnogim takmičenjima uspješno predstavio Gradišku. Dvadesetak nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima svrstali su Đorđa Kuzmanovića, učenika Muzičke škole “Vlado Milošević” u Banjaluci, među najuspešnije mlade muzičare.

Ovaj pijanista i zanesenjak u dirke na klaviru iz Gradiške, svakodnevno vježba po nekoliko sati, zbog čega uspjesi dolaze kao logičan slijed njegovog predanog rada. On je nedavno, u konkurenciji 200 takmičara iz Srbije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Italije, proglašen laureatom svoje kategorije i dobitnik Gran prija na takmičenju kojeg je organizovala Muzička akademija “Slobomir P” univerziteta u Bijeljini. Kaže da ovaj kao i drugi uspjesi i pohvale motivišu i ohrabruju.

– Nikad mi nije naporno vježati, provoditi vrijeme za klavirom istražujući uvijek nove predjele, područja muzike. To je jedinstven doživljaj, spoj stvarnosti i mašte koji se prepliću – slikovito nam, ovaj mladi umjetnik probližava svoj svijet, svoju čaroliju.


-Osvojio sam mnogo nagrada. Svaka je važna jer me podstiče i motiviše da još više radim. Među najvažnijim su prva nagrada na međunarodnom takmičenju u Aranđelovcu. Pobijedio sam na republičkom takmičenju muzičkih škola, potom “Banjalučkom bijenalu”, međunarodnom takmičenju u Smederevu, osvojio tri prve nagrade u Aranđelovcu, potom prvo mjesto u Sremskoj Mitrovici i drugdje – kaže nam Kuzmanović, skroman ali vrijedan mladić u potpunosti posvećen muzici. U tome, osim profesora, najveću podršku ima od roditelja koji se, reče, trude da mu budu uvijek na usluzi, da pomognu prilikom putovanja, ohrabre u teškim trenucima, kada je potrebno svuda stići i obaveze završiti na vrijeme.

-Svaki susret sa dirkama vodi me u neki drugi, čarobni svijet kojem sam težio od djetinjstva. Zato sam prvo upisao i završio Osnovnu muzičku školu “Branko Smiljanić” u Gradišci, sada sam maturan srednje škole u Banjaluci a u mojim mislima već je Muzička akademija u Beogradu– otkriva Kuzmanović ambiciozne planove u svijetu muzike, ispunjenom radošću i emocijama, gdje on ima sve važniju ulogu. Klasična muzika, njegova opsesija nije adekvatno vrednovana u njegovoj sredini ali se Đorđe bori da je što više približi vršnjacima, teoretski i praktično ukaže na njene vrijednosti.

-Muzika uvijek može nadvladati, pobijediti sve što je loše u društvu, osvijetliti puteve umetnosti koji su često trnoviti ali njima je moguće hoditi. Važno je samo biti uporan, odrediti jasan cilj i boriti se da on što prije bude dosegnut – iznosi Kuzmanović svoju muzičku ali i životnu filozofiju. On koristi priliku da, osim roditelja, istakne i ključnu ulogu profesorice klavira Dijane Zrnić koja je veoma zaslužna za njegovo napredovanje, za sve veće uspjehe. U istu kategoriju svrstava i druge svoje muzičke pedagoge Tanju Ristić iz Gradiške, Nevenu Popović i Vladimira Cvijića iz Beograda. Osim nastupa na takmičenjima, Kuzmanović naglašava i druge programe, koncerte u Prijedoru, Banjaluci, Sarajevu, Požarevcu, svečane akademije, nastupe na Fakultetu muzičkih umjetnosti u Beogradu, Dječjem kulturnom centru i Studentskom kulturnom centru u glavnom gradu Srbije.

Čestitka Igora Radojičića

Inače, u okviru tradicionalnih svetosavskih svečanosti, 17 banjalučkih srednjoškolaca je nagrađeno za izuzetan uspjeh. Njima je nagrade uručio je gradonačelnik Igor Radojičić, koji je naglasio da se, između ostalog, svetosavskim svečanostima želi skrenuti pažnja javnosti na mlade i njihove uspjehe.

– Naša je želja da i na ovaj način našu mladost prikažemo u najljepšem svjetlu. Grad nagrađuje najbolje i želi da vrednuje i pohvali njihove rezultate – rekao je Radojičić.

0