USPESI MLADOG PIJANISTE VASILIJA PUCARA IZ GRADIŠKE

pijanistaVasilije Pucar, učenik trećeg razreda Muzičke škole „Branko Smiljanić“ iz Gradiške apsolutni je pobednik međunarodnog takmičenja pijanista u Bijeljini.

Ovaj jedanaestogodišnji umetnik je osvojio svih 100 bodova žirija na kojeg je ostavio najbolji utisak među 300 takmičara. Vasilije se prethodno okitio i drugim nagrada na mnogim takmičenjima u BiH i regionu. Pobedio je na festivalu „Davorin Jenko“ te „Šopenfestu“ u Beogradu, „Banjalučkom bijenalu“, proglašen je prvakom među devedeset mladih pijanista BiH na sceni u Sarajevu.

Pregršt medalja i diploma koje krase njegovu sobu u Brestovčini kod Gradiške, Vasilije je doneo i sa muzičkih manifestacija u Šapcu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici, Istočnom Sarajevu, Smederevu, Bečeju i drugim muzičkim centrima, osvojenih u međunarodnoj konkurenciji.

-Samo klavir i ja, to je uzvišen osećaj. Maštam o studijima u Evropi i velikim pozornicama. Moji uzori su veliki pijanisti Evgenij Kisin, Vladimir Aškenadi, Artur Rubinštajn i drugi. Najčešće sviram dela Hajdna, Šopena, Hendla i ostalih autora – kaže Vasilije koji je svojim uspesima, osim u OŠ „Vaso Čubrilović“ gde pohađa šesti razred i OMŠ „Branko Smiljanić“, skrenuo pažnju javnosti u celom kraju. On svakodnevno vežba po nekoliko sati a pred takmičenja gotovo celog dana se ne odvaja od klavira.

-Takođe mi je važna podrška roditelja, mlađeg brata, nastavnice muzike Stojanke Šarić, moje razrednice u Osnovnoj školi Vesne Milinović, profesora Dinka Blagojevića i mojih prijatelja iz škole – kazao je Vasilije Pucar, o čijem sviranju muzički stručnjaci ističu najviše ocene i predviđaju blistavu muzičku budućnost.

Ivan Ristić, direktor OMŠ „Branko Smiljanić“ u Gradiški koja ima dugu i bogatu tradiciju kaže da ova ustanova, osim Pucara, u više klasa ima plejadu izuzetno talentovanih učenika.
-Uspesi su rezultat kontinuiranog i upornog rada uz dobru selekciju. Takođe imamo solidne usplove za rad, što je veoma važno u našem poslu – kazao je Ristić.

 Gradiški muzički talenti

Među najuspešnijim mladim muzičarima u Gradiški takođe su Iva Ristić, Đorđe Kuzmanović, Karla Obradović, Marija Jovanić, Sara Popović, Nikolina Miljković i drugi.

M.Pilipović

0