VITEZ NA SCENI ŽIVI SVOJ GLUMAČKI SAN

NOVI GRAD – Nagradama na pozorišnim festivalima, književnim susretima, zavičajnim programima i viteškom borbom za afirmaciju kulture i umetnosti u Novom Gradu, Srećko Marčeta je postao ambasador svoga kraja, Grmeča, Kozare i Krajine.

Osnivač je Književne kolonije „Rijeka misli“ koja je u Hašanima, rodnom mestu Branka Ćopića održana jedanasti put. Škola u ovom podrmečkom kraju čuva uspomenu na mnoge pisce, učesnike kolonije koji su knjigama obogatili njihovu biblioteku. Među njima su Nenad Grujčić, Enes Kišević, Ranko Preradović, Vasilije Karan, Ranko Pavlović…

-Ova kolonija kojom, kao potokom Japra teče reka stihova i priča, meni je veliko nadahnuće, duhovna hrana, pojilo za misli i reči… Osluškujem u Hašanima decu, mlade pisce i glumce, među kojima je i moja desetogodišnja unuka Mila Šašo, jer oni najbolje prepoznaju lirske vrednosti u zavičaju velikog pisca – priemtio je Marčeta, osnivač Udruženja „Scena“ u Novom Gradu koje ove godine obeležava deset godina postojanja. Marčeta je režirao mnoge predstave u kojima su se, sa velikim uspehom, u glumačkim ulogama okušali njegovi sugrađani, učenici, radnici, deca, penzioneri i ostali kojima je gluma u srcu a scena u mislima. Dugačak je spisak nagrada, predstava, gradova i drugih mesta u kojima su nastupali glumci iz Novog Grada. Još nam se pričinjava, kaže Marčeta, da odzvanjaju aplauzi publike u Beogradu, Zagrebu, Subotici, Pančevu, Banatskom Karađorđevu, Banja Luci, Sarajevu, Zvorniku, Višegradu,Tuzli, Bosanskoj Krupi, Dvoru, Modriči, Prnjavoru… Ukupno su glumci amateri iz Novog Grada tokom deset godina premijerno izveli 40 predstava koje je Marčeta režirao te odigrao mnoge uloge. Osim toga ovaj pozorišni entuzijasta objavio je pet knjiga („Ja d’rektor“, „Znam ja nas“, „Pesmarica za decu“, i roman u dva dela „Najteže je stranac biti“) pesama i pripovedaka te nekoliko monodrama. Marčeta je dobitnik više značajnih pozorišnih priznanja među kojima su nagradu za originalni dramski tekst na Festivalu „FAMA 09“ u Banja Luci i za monodrame „E moj Ćane ko će sad da me bije“, i „Pomozite da se udam“na Internacionalnom festivalu drame u Subotici. Srećkova glumačka lična karta je višestruko nagrađivana monodrama „Strajilo Grmečlija“ koju je odigrao stotinjak puta. U ovoj monodrami sve je na okupu, humor i karikatura, blaga ironija i paradoksalnost života junaka monodrame, kontraverza njegove prirode i govora, jezika kojim nas fascinira, naveo je Svetozar Ličina, književnik i dramski pisac. Teatrolog Novica Bogdanović smatra da je „ Strajilo Grmečlija“ jednostavna, realna, ljudska priča. Bez obzira kakav je bio i kakav svet jeste, još uvek je za sve nas dobro da svako vreme ima svoga Držića, Steriju, Kočića, Nušića, Ćopića, svoga Srećka Marčetu. Njegove satire su jetke, oštroumne, duhovite. Jezik mu je živ, razgovorljiv, svakidašnji – napisao je Enes Kišević, napisao je Enes Kišević.


-U svom selu teško je dobar biti, tako i u mom rodnom gradu. Mnoge ne zanimaju ni knjiga ni pozorište ali mi se borimo da to promenimo – iskreno o svojim umetničkim osećanjima govori Srećko Marčeta podsećajući da je Scena“ 2013. godine pokrenula Festival pozorišnog stvaralaštva.


-Nisam školovani glumac, režiser, dramaturg ali pitam druge, uvažavam njihove savete, stalno učim a svoje znanje i ljubav prema pozorištu i literaturi prenosim na druge, prvenstveno na decu.

Neko će od njih postati veliki glumac, pesnik ili književnik. Zbog tog vredi sve što radim – uverava Marčeta koji nema većih donacija ali uz pomoć Ministarstva prosvete i kulture RS, lokalnih donatora i prijatelja živi svoj glumački san.


Glumačka trupa

U „Sceni“ je pedesetak mladih i veoma aktivnih glumaca. Jedanaest je ove sedmice na „Splitskom letu“ gde igraju predstavu „Nije lako biti mlad“. To su Živana Predojević, Mila Šašo, Anastasija Janjetović, Filip Janjetović, Srđan Stupar, Miloš Radić, David Marčeta, Aleksa Marčeta, Mihajlo Trninić, Darinka Predojević i Milica Milješić. Na spisku glumaca iz Novog Grada još su Tanja Đurđekanović, Milan Nedimović, Milana Nedimović, Zoran Stupar, Marko Drljača, Dejan Stupar, Ranka Stupar, Timotej Repak, Ratko Adamović, Igor Kondić, Esma Elijazović, Sofija Petrović, Jovan Rodić, Ana Ovuka, Iva Ovuka, Danijel Stupar, Ognjen Bundalo, Dario Milešević, Gordana Ilić, Jovan Moravac, Bojana Bundalo, Magdalena Mijatović, Andrej Baltić, Strahinja Popadić, Zorana Graonić, Magdalena Boromisa, Mirjana Mijatović, Elvis Bečić, Ognjen Stojaković, Teodora Puača i Branislav Čarakovac.

0