VREDNO NASLEĐE U KOZARSKOJ DUBICI

dubica04 stabla posadjena pre 150 godinaNekoliko nevladinih organizacija i udruženja građana zahteva efikasniju zaštitu platana u Kozarskoj Dubici koji su davno postali znamenitost ovog grada.

Platanizasađeni pre vek i po, u vreme Austrije su pod zaštitom Zakona o kulturno-istorijskom nasleđu Bosne i Hercegovine koji jedino dopušta njihovo orezivanje. To su nedavno učinili radnici dubičkog “Komunalca”. Oni su, po nalogu opštinskog Odelenja za stambeno-komunalne poslove, uklonili suve i obolele grane.

Meštanin Zoran Tepić kaže da dubički platani predstavljaju prirodnu baštinu koja se po svaku cenu mora sačuvati. Najviše ih ima u Ulici doktora Mladena Stojanovića, pored Une i Doma zdravlja.

-Ovaj drvored je ponos Kozarske Dubice. To su pluća našeg grada. Platani su u dobroj kondiciji, što se vidi po njihovoj debljini i visini, po krošnjama u kojim je skriveno 150 godina burnog vremena i života – podseća Zoran Tepić koji stanuje u zgradi ispod platana. On godinama proučava ova stara stabla. Tvrdi da ih ima više od 40 na nekoliko lokacija.

-Više puta su u Opštini, dok sam bio odbornik, vođene rasprave o platanima. Bilo je zagovornika njihove seče zato što je korenje oštetilo asfalt i ulicu. Međutim, platane treba čuvati jer ih u Dubici ima više nego u Trebinju, što je malo poznato u javnosti – upozorio je Tepić navodeći da, niti jedna vlast posle Austrije nije zasadila ni jedno stablo platana u Kozarskoj Dubici, nego su ih samo sekli.dubica03 dubicki platani pored une

U opštinskoj upravi navode da različitim aktivnostima nastoje očuvati platane te da ne pomišljaju na njihovo uklanjanje, bez obzira na probleme koje imaju zbog „krošnjatih grdosija“ u centru grada.

-Dubica se ponosi svojim platanima. Istina je da zbog toga moramo rekonstruisati pojedine delove ulica zato što je njihovo korenje veoma široko. U doba kada su posađeni, grad je bio mnogo manji a ceste uske – navode u opštinskoj administraciji Kozarske Dubice.

Asocijalica na žensko telo

Jedan stari platan podseća Dubičane na ženske grudi. Zato se mnogi slikaju pored njega pokazujući delo koje je verno izvajala priroda.

Orasi od Dubice do Kostajnice

Istorijski dokumenti otkrivaju da je Austrija celim putem od Dubice do Kostajnice zasadila orahe. Međutim, njih su nove vlasti nakon Drugog svetskog rata posekle.

0