DECA NEGUJU LANE BEZ NOGU

lane bez nogu 1Dario i Adrijana Kusić te Milica Cvijić iz gradiškog sela Lužani, pronašli su u pokošenoj travi lane bez prvih nogu i doneli ga kući.

Pozvali su veterinara koji je konstatovao da je ova umiljata životinja žrtva neopreznih kosaca koji su mu, verovatno nehotice odsekli noge. Veterinar je rane hirurški obradio a Dario, Adrijana i Milica su nastavili da svoga malog ali osakaćenog ljubimca neguju i paze, sve dok u potpunosti ne prebrodi krizu i dok mu rane ne zacele.

-Igrali smo se na pokošenoj livadi pored šume i čuli zapomaganje neke životinje. Pomislili smo da su je napali psi koji lutaju selom. Tek kada smo se približili u trku da joj pomognemo, potresao nas je prizor. Okrvavljeno i nemoćno malo lane ležalo je u travi bez prvih nogu – ispričali su nam osnovci Dario, Adrijana te petogodišnja Milica. Oni nisu oklevali nego brzo u pomoć pozvali dedu Božu. Uopšte nisu bili u dilemi šta trebaju raditi da bi spasili nemoćnu životinju, staru svega nekoliko dana, koja obilato krvari.

Dario je dežurao pored laneta a Andijana požurila u selo po dedu Božu Kusića koji je odmah shvatio problem i potrebu da brzo reaguje, da bude deo spasilačke misije koju su predvodila deca.
-Uzeli smo malu deku i požurili na njivu. Tamo je Dario dežurao pored laneta boreći se da mu što pre stigne pomoć. To nije dugo trajalo i mi smo ga doneli kući – islane bez nogu 2pričao nam je Božo Kusić iz Lužana. Deca su potom pozvala veterinara koji je takođe došao bez oklevanja.

-Veterinar je očistio rane, dezinfikovao bolna mesta, sašio kožu i kazao nam kako da ga hranimo i negujemo. Toga se stroigo pridržavamo a lanetu je svakim danom sve bolje – ispričala su nam mali humanisti. Tek nakon sedmicu dana, imali su razloga za sreću.

-Lane koje čuvamo u štali, sa domaćim životinjama, na čistom i urednom senu ubrzano se oporavlja. Hranimo ga mlekom a donosimo i drugu hranu. Rane su mu već zacelile i ono se sadaprivikava na život bez prvih nogu. Sada skakuće kao kengur ali ne odustaje od borbe za život – pričaju naši mali sagovornici koji stalno obilaze svoga ljubimca boreći se da ga ponovo, ne snađe neka nevolja.

Životinjsko carstvo

Osim laneta mali Kusići brinu još o koloniji ježeva i divljim zečevima. I ove životinje su pronali nemoćne u šumi, oteli ih od krvoločnih pasa i sada ih hrane zajedno sa lanetom.

0