ZAIGRALI U KOLU POSLE POLA VEKA


GRADIŠKA – Nekoliko generacija iz Kočićeva kod Gradiške, okruženi bogatom trpezom, uz orkestar Save Lazića ushićeno su poveli kolo u Spomen domu obnovljenom tokom marta ove godine.

Oni su proslavili rekonstrukciju znamenitog objekta koji više ne prokišnjava nego pruža novu priliku za omladinu ali i starije generacije da se češće sastaju, unapređuju društveni rad i ovom lepom selu u ravnici udahnu novi život.

-Ovako veselo, bilo je u Kočićevu pre pola veka kada smo snimali emisiju “Znanje-imanje” tadašnje TV Beograd. Toga se svi sećamo sa velikom setom. Posle je sve išlo nizbrdicom, izbio je rat, selo je propadalo, ovaj centar se gasio i bledeo a mladi odlazili – prisetila se davnašnjeg vremena Željka Despotović koja je pre nekoliko godina, zajedno sa komšinicama formirala Aktiv žena. U tome ih je sledilo nekoliko devojaka i mladića, zaljubljenika u folklornu igru i narodnu pesmu. Oni su u stvarnost pretvorili dugo zagovaranu ideju o oživljavanju kulturno-umetničkog rada.

-Nismo mogli formirati kulturno-umetničko društvo ali jesmo ogranak gradiškog KUD-a “Lepa Radić”. Okupili smo više od 50 članova iz Kočićeva i susednih sela, Trošelja, Kladara, Razboja… Svi vredno radimo, uvežbavamo nove koreografije, putujemo i radujemo se svakom izlasku na pozornicu – ispričali su nam mladi folkloraši Ljiilja Bjelovuk, Jelena Cvetković, Goran Vukotić, Ostoja Vidić, Sanja Despotović, Kristina Lukić…Oni su posebno zahvalni iskusnom muzičaru Jovi Jerkoviću koji rukovodi njihovim orkestrom i koreografu Davoru Simišiću iz Gradiške.

-Davor je učestvovao u pisanju projekta na osnovu kojeg smo od UNDP-ija dobili sredstva za rekonstrukciju Spomen doma. To je za nas veoma važno jer je svima dalo novu energiju, odlučnost da podstakneo društvene aktivnosti u Kočićevu – smatraju Mira Borojević, Zora Cvijić, Ljilja Stanić, Biljana Jovančević i druge članice Aktiva žena koje su u rekonstruisanom domu pripremile obilje hrane da bi što bolje dočekale goste. Majstore, molere, stolare, zidare, tesare i donatore darovali su vezenim peškirima, šarenim priglavcima i pićem u flašama sa heklanim ukrasima.

-Ovo je veliki korak, važna pobeda kojom želimo našem selu vratiti davnašnji sjaj, osmeh, optimizam… Imamo velike planove, osmislili smo još mnogo aktivnosti, bez obzira što je sada ovde sezona radova u poljoprivredi. Nastojaćemo sve to nekako uskladiti.
Ni posle dugog dana provedenog na njivama ili u plastenicima, naveče nam nije teško
doći u Spomen dom i pripremati hranu, plesti, heklati, izrađivati ručne radove – priča Željka

Despotović, srećna takođe jer u centru sela grade i pravoslavni hram. Planirali su u Kočićevu obnoviti i Spomen park sa obeležjima poginulim ratnicima i žrtvama fašizma u nekoliko ratova, oživeti sportska udruženja kako bi se u ovom mestu napokon se začula i graja dece.

 

Rođendanski darovi

Na proslavi u Spomen domu posebna pažnja ukazana je koreografu Davoru Simišiću povodom njegovog rođendana. Devojke i žene bogato su ga zakitile kazavši da se, bar delimično žele revaširati za Davorov veliki trud i pomoć u oživljavanju kultrurno-umetničkog rada. Posle čestitanja, torte i drugih darova, svi su zapevali “prođe leto trideseto” aludiraju na toliko leta ovog vrednog zaljubljenika u folklor i kulturno-umetničko stvaralaštvo.

 

Milan Pilipović

0