ZBRINUT NEPOKRETNI MIĆO PEĆANAC (61) IZ GRADIŠKE

markovic u posjetiMićo Pećanac iz Brezik Laminaca koji je dugo ležao nepokretan i napušten, ohrabren je uspešnom operacijom u gradiškoj Opštoj bolnici.

Pećanac se sada oporavlja na Odelenju ortopedije a hirurg Rajko Dodik, koji ga je operisao, veliki je optimista. Ovaj ugledni stručnjak koji se upustio u komplikovan i rizičan zahvat, veruje da će Pećanac, nakon
bolničkog lečenja i rehabilitacije uskoro prohodati.

-Ovaj pacijent bio je krajnje zapušten a kuk slomljen pre najmanje mesec i po. Operacija je protekla uredno a oporavak već teče po planu. On se postepeno osamostaljuje, ustaje uz pomoć medicinskog osoblja koristeći štake. Smatram da je prevazišao najveću krizu i sada svakim danom napreduje – kazao je doktor Rajko Dodik.

Mićo Pećanac je ostao nepokretan posle saobraćajne nezgode a umesto u bolnicu, smešten je u zapuštenu kuću, bez bilo kakve zdravstvene zaštite. Hranu su mu donosile komšije a u tome je prednjačio ratni vojni invalid Milovan Marković koji je, tim povodom pozvao „EuroBlic“. On podseća da je dugo, bez uspeha pokušavao alarmirati socijalne i zdravstvene ustanove ukljućujući i lokalnu vlast ali to nije mnogo pomoglo.

-Tek kada sam pozvao „EuroBlic“ koji je objavio reportažu o Mići, sve je krenulo na bolje. Sada sam zajedno sa suprugom Sanjom, koja je takođe invalid u kolicima ali veoma predana ovoj humanoj akciji, srećan zato što je izvestan epilog kakvog smo priželjkivali – kazao nam je Milovan kojeg smo sreli u Mićinoj bolničkoj sobi, u poseti.

-Sada sam dobro, bol je prestala a ja se vraćam u život, kao iz nekog bunilia ili dubokog sna. Mnogo sam zahvalan Milovanu, vašim novinama, Centru za socijalni rad, Bolnici i doktoru Dodiku. Bez vas bih umro, tu nema nikakve dileme – kazo je Mićo Pećanac uveren da je sada na novom životnom početku.pecanac 2

Suzana Šormaz, direktorica Centra za socijalni rad u Gradiški pojasnila nam je da su prvu informaciju o ovom pacijentu, koji je bio krajnje zapušten, dobili putem „EuroBlica“ te hitno reagovali.

-Naš ekipa je na terenu konstatovala da on živi u neverovatno teškim uslovima, da je nepokretan i bolestan te smo preuzeli obavezu na njegovom zbrinjavanju. Tako ćemo postupati sve dok Mićo u potpunosti ne bude izlečen – rekla je Šormaz našoj redakciji.

Dokumentarac o Milovanu i Mići

Reportaža u „EuroBlicu“ bila je povod za snimanje dokumentarnog filma „Špaga“ koji govori o invalidu Milovanu Markoviću i Mići Pećancu. Film je postao hit na društvenim mrežama a konkuriše na nagrade na najpoznatijim festivalima u regionu.

0