ZIMU OPLEMENILA JESEN U SOKACIMA

Oskudnu gradišku zimu u kulturi oplemenila je izložba nagrađenih fotografija na temu „Jesen u mom sokaku“, koju je organizovao „Kulturni centar“ iz ovog grada.


Od nekoliko stotina fotografija nagrađene su tri, snimljene mobilnim telefonima.

Konkurencija je bila velika, rekao je Željko Blagojević, direktor ove ustanove. Radove je poslalo stotinu autora iz gradiškog kraja, ali i susjednih gradova i opština.

– Najviše fotografija dobili smo iz Grabavaca, Kozare, Elezagića, Jurkovice, Turjaka, Nove Topole i drugih mjesta. Prethodno smo organizovali digitalnu izložbu na društvenim mrežama i našim pratiocima prepustili da odaberu najbolje. U izboru je učestvovalo desetak hiljada osoba iz našeg regiona, ali i svijeta – rekao je Blagojević prilikom otvaranja izložbe.

Prvu nagradu osvojila je Kristina Trifunović iz Donje Jurkovice, drugu Sara Mitrić iz Nove Topole, a treću Željana Samardžija iz Turjaka. Nesvakidašnja izložba priređena je na otvorenoj sceni „Kulturnog centra“, gdje su dodijeljene i nagrade.

Motivi
Kristina Trifunović, učenica prvog razreda Ekonomske škole u Gradiški, inspiraciju za nagrađenu fotografiju pronašla je u svom selu, u prirodi, u šumi. Snimila je prijateljicu sa psom.

Kaže da voli fotografiju i da je u stalnom istraživanju pejzaža u Donjoj Jurkovici, ali i susjednim potkozarskim selima.


– Uvijek tragam za nečim novim i to pokušavam ovjekoviječiti mobilnim telefonom. Posjedujem veliku kolekciju fotografija koje me, svaka zasebno, na nešto podsjećaju. Najviše volim jesen, zbog bogatstva boja u prirodi, potom šumu, rijeku, potoke, njive i voćnjake, ljude i životinje. Nagrada mi je podstrek da nastavim istim putem – rekla je za Srpskainfo Kristina Trifunović.

Četrnaestogodišnja Sara Mitrić, učenica devetog razreda Osnovne škole „Petar Kočić“ iz Nove Topole, snimila je staru magazu ispod vjekovnog stabla kruške.


– U tim starinama, koje imaju važno mjesto za moju porodicu, pronašla sam smisao svog fotografskog izraza, svoje poruke. Kruška je stara više od stotinu godina. Moj pradjed Stojan Vrani posadio je krušku u djetinjstvu, vjerovatno u vrijeme Prvog svjetskog rata. Pričao je da je tada imao osam godina. On je izgradio i magazu, a u tom ambijentu često je boravio i prepričavao svoj životni put – opisala je Sara motiv svoje fotografije, izložene u „Kulturnom centru“.

Željana Samardžija (18) iz Turjaka, učenica Tehničke škole iz Gradiške, fotografisala je Kozaru u jesen. Ona kaže da su ti predjeli impresivni i da se fotografu nude svojom jedinstvenom čarolijom.

– Jesen na Kozari je moja tema, gdje sam prepoznala ljepotu cijelog kraja. Htjela sam to pokazati i drugima, koji nisu u prilici da dođu i da se uvjere. Dopada mi se ideja „Kulturnog centra“ da pozove na saradnju i da svako, iz svoga ugla, pokaže jesen viđenu kroz objektiv mobilnog telefona ili fotografskog aparata – smatra Željana Samardžija.

Kalendar
U „Kulturnom centru“ naglašavaju da su konkursom „Jesen u mom sokaku“ htjeli ukazati na izuzetno prirodno bogatstvo ovog kraja, predstaviti njegove prirodne, odnosno turističke potencijale, a druge zainteresovati za Kozaru, Potkozarje, Lijevče polje i ostala područja gradiškog kraja.

– Nisu nam bili neophodni skupocjeni fotografski aparati, moderne kamere niti druga tehnika, osim skromnih mobilnih telefona, pa čak i crteža, ukoliko neko smatra da tom tehnikom može dočarati svoje mjesto ili neku prirodnu ljepotu – pojasnio je Željko Blagojević suštinu konkursa, za kojeg je vladalo veliko interesovanje.


Ohrabreni ovim uspjehom, u „Kulturnom centru“ su raspisali još jedan konkurs na temu „Zimska idila“, da bi prikazali ljepote i ovog godišnjeg doba, kada sve prekrije snijeg ili okuje led. Takođe, u „Kulturnom centru“ planiraju izradu kalendara godišnjih doba u Gradiški, za svako koristeći po tri fotografije odabrane na konkursima.

To znači da ćemo, pojašnjavaju u ovoj javnoj ustanovi, tokom proljeća i ljeta pozvati mlade da učestvuju na konkursima i svojim fotografijama doprinesu ostvarenju ove ideje.

 

srpskainfo.com

0