ZLATNI PROSJAK STIGAO U RS

Kosice 02 Zlatni prosjak za film iz RS foto M ZoricDokumentarni film „Špaga“ autora Milana Pilipovića, novinara „EuroBlica“ iz Gradiške nagrađen je najvišim priznanjem međunarodnog televizijskog Festivala „Zlatni prosjak“ koji je u nedelju završen u Košicama u Slovačkoj.

Ovaj film snimljen u produkciji TV BN svedoči o poduhvatu hendikepiranih osoba sa periferije koje nesebično pomažu ugroženima i bolesnima iz svoga susedstva.
Kosice 03 Diploma za film u film Milana Pilipovica foto M ZoricU obrazloženju žirija koji je u zvaničnoj selekciji vrednovao više od 100 filmova iz celog sveta navedeno je da su „postavka i priča u filmu neočekivane i iznenađujuće originalne“. Ostale nagrade pripale su autorima iz Španije, Irana, Islanda i Portugalije a na konkurs je pristiglo nekoliko hiljada filmskih ostavrenja iz više od stotinu zemalja.

-Zlatni prosjak je nagrada koja afirmiše humanost i borce za “malog čoveka” iz našeg susedstva. Upravo o tome govori “Špaga”, film čiju poruku i smisao su na najbolji način prepoznali članovi žirija, producenti i profesori dramskih umetnosti iz nekoliko zemalja – izjavio je Pilipović. On je prilikom svečanosti u Košicama rekao da dolazi iz Gradiške i Republike Srpske, gde postoji mnogo aktuelnih tema i sve više autora koji filmovima šalju originalne poruke na festivale u regionu i svetu.Kosice 05 Dvorana u Kosaicama foto M Zoric

Film “Špaga” je svedočanstvo o mladom bračnom paru, Sanji i Milovanu Markoviću iz okoline Gradiške, invalidima koji koristeći kolica pomažu nepokretnom Mići Pećancu, dostavljajući mu hranu pomoću špage, kamena i torbe. Oni su usamljeni u ovoj misiji dok ih ostali uglavnom posmatraju ali ne slede.

-Film je imao presudan uticaj na vlasti i javne službe da se zainteresuju za ovaj slučaj. Nepokretni čovek je posle operacije prohodao, što je najznačajnija poruka, smisao i cilj nagrađenog filma u Slovačkoj – smatra Milan Pilipović. Ovaj dokumentarac prethodno je uvršten u zvaničnu selekciju nekoliko festivala u regionu. Osim “Špage” Milan Pilipović je prošle godine dobio gran pri za film “Rankovi labudovi” na festivalima “Pres vitez” i Ekološkog filma u Hrvatskoj.Kosice 01 Gran pri festivala urucen Milanu Pilipovicu novinaru EuroBlica foto M Zoric

Filmska ekipa
Festivalski žiri u Košicama pohvalio je i filmsku ekipu “Špage” koju čine snimatelji Dejan Grujčić i Nenad Balaban, snimatelj zvuka Zoran Pilipović i montažer Bojan Starčević. Film traje 8,39 minuta.

0