POLA VEKA ČUVAJU PRIJATELJSTVO

gradiska06 snimak nacinjen pre gotovo pola veka u ekonomskoj skoli boris kidricGRADIŠKA – Bivši učenici Ekonomske škole “Boris Kidrič” iz Gradiške gotovo pola veka redovno se sastaju i čuvaju uspomene na svoje đakovanje.

Na susret krajem maja, na mestu gde je bila njihova škola, došli su sa svih strana sveta da se vide, prisete školskih dana, lekcija i profesora, učenja i nestašluka, prijateljstva zabeleženog na crno-belim fotografijama. Ilijaz Džanić je stigao iz Švedske, Enisa Raković iz Slovenije, Gojko Malidžan iz Srbije, Sadeta Duraković iz Hrvatske… Dočekali su ih Ranko Predojević, Vlado i Mišo Švraka, Gojko Malidžan, Zdravka Petrović, Smilja Malešević, Stojanka Ugrenović, Muruveta Muharemagić, Brankica Grandić, Koviljka Ivanović, Sadeta Duraković koji žive u Gradiški ili okolini. Srdačni pozdravi, poljupci, zagrljaji puni sete svedoče o uspomenama koje ne blede. Matursku zabavu, priča Mišo Švraka, bivši predsednik razredne zajednice, organizovali su u maju 1969. godine u zatvorskom restoranu u Staroj Gradiški. Simeun Vilendečić, bivši ministar finasija RS rodom iz Srednje Jurkovice pohvalio se fotografijom maturskog plesa sa koleginicom Jagodom Grgurević.

Novac za ekskurziju, uz pomoć razrednika Duška Berića, sakupili su od tombole. Kažu da su u budžetu svoga razreda imali 826.000 dinara.gradiska05 stare fotografije podsecaju na skolske dane

-Od roditelja dobili smo još po 20 dinara, koliko je ukupno bilo potrebno za ekskurziju posredstvom Ferijalnog saveza. Bili smo nekoliko dana u Zadru a posle, uz zakletvu da jedni druge nikada nećemo zaboraviti ni izneveriti, krenuli smo novim životnim putevima – pričaju bivši maturanti pokazujući brojnim primerima da su datu reč održali. Na prvo radno mesto, kažu, nije se dugo čekalo a nekoliko njih dobilo je posao pre maturske zabave.

-Danica Bogosavljević iz Okučana koja sada živi u Pančevu nije išla na ekskurziju zato što se odmah zaposlila. Dragica Šobot počela je raditi u GP “Jedinstvo” dok se mastilo na njenoj diploma nije ni osušilo. Ja sam u Zadru na eksurziji dobio telegram da se javim na posao u Kopar – priča Mišo Švraka. Njegovi bivši školski drugovi i drugarice pričaju da niko od njih 59 u dva odelenja, nije dočekao godinu bez radnog mesta i prve plate. U školu su, iz lijevčanskih sela putovali peške a samo učenici iz imućnijih porodica imali su bicikl. Gojko Malidžan koji živi u Beogradu kaže da je zajedno sa Momirom Cvjetkovićem, Jovom Mitrovićem i Momirom Hrvaćaninom često, kada se okiša ili padne sneg, konačio kod školskog druga Ilijaza Džanića u Dubravama.

gradiska01 susret bivsih ucenika ekonomske skole iz gradiskeAnegdote
Anegdote su i na ovom susretu punom emocija dugo prepričavali. Enisa Raković još nije oprostila Mirku Vrankoviću zato što je posuđene kožne rukavice bacio na vrelu peć. Zdravka Petrović Gaković prekorila je kolegu iz klupe Simeuna Vilendečića jer joj nije šapnuo odgovor iz “Organizacije” pa je morala na popravni ispit.

Milan Pilipović

0