ZOV ZAVIČAJA JAČI OD DALJINE

DONJI VAKUF – Stotine Srba, bivših stanovnika opštine Donji Vakuf koji žive u Republici Srpskoj, Srbiji i svetu, posetilo je mesta u ovoj sredini iz kojih su izbegli krajem rata.


Oni su na grobljima upalili sveće i pomolili se za svoje pokojnike koji su ostali u zavičaju, na večnoj straži da svedoče o životu Srba u Donjem Vakufu, njihovoj istoriji, veri, svetinjama. Na groblju u
Rastičevu, dvadesetak kilometara od centra opštine, do kojeg se teško može doći jer su putevi loši a predeli davno opusteli, mnogi su se prvi put sreli prošle nedelje. Doputovali su iz mnogih mesta, u inat kiši i nevremenu… Mile Matić došao je iz Srebrenice, Bosa Minić iz Futoga, Ikonija Glamočić iz Gradiške, Stanojka Šatara iz Inđije, Jovanka Janjić iz Novog Sada, Simo i Milka Ćatić iz Bijeljine, Biljana Šandara Šiforija, Slađan i Zoran Šandara iz Brčkog, Anđa Popović iz Bugojna…

-Došli smo da posetimo rodno mesto, da odemo na groblje. Odavde sam otišla pre 22 godine. Sa nostalgijom sećam se detinjstva, lepih i sretnih vremena – kazala nam je Biljana Šiforija koja je naložila vatru i skuvala kafu u prirodi, na mestu gde je bila njena kuća a sada izrasla šuma. Beograđanin Milisav Ilić došao je sa prijateljima, kaže da su nekoliko godina planirali i dogovarali putovanje u vakufski kraj.

-Ovo je rodni kraj mojih prijatelja koji sada žive u Semberiji i hteli su da me ovde ugoste. Loše vreme nam je malo pokavrilo ugođaj ali je opet lepo – ispričao nam je Ilić. Jovo Gavranić živi u Dvorovima kod Bijeljine a ovde dolazi jednom godišnje, da poseti grobove rodbine i predaka, upali sveće i prođe stazama detinjstva.


– Davno smo odavde otišli, verujući da će doći dan povratka ali se sve promenilo. Ovde ništa nije kao što je bilo, kuće su porušene, njive zapuštene, putevi propali ali ja to ipak volim, svestan da sve što je prošlo ne može da se vrati, obnovi ili promeni – emotivno nam je, kao i njegova supruga Zorica rodom iz Bugojna, ispričao Jovo Gavranić.

-Na rastičevskom groblju počivaju moja majka, stričevi, mnoga rodbina, prijatelji, komšije, celo moje selo – navodi Jovo koji je u semberskoj ravnici pronašao novi zavičaj. Radoslav Božić iz

Pribraće priča da su došli mnogi Vakuvljani iz celog sveta, savladavši sve prepreke. Zov zavičaja, kaže on, jači je od svega.

-Naši ljudi tu rado dolaze, provode po dan ili dva, pripovedaju o tome kako se živelo nekada, igralo, pevalo, veselilo, išlo na prela i igranke, na mobe, teralo stada… Ovo je jedinstvena prilika da se uspostave pokidane veze – kazao nam je Božić koji, od poslednje ratne godine gde je u kolonama, sa komšijama i rodbinom u Gradišku došao peške preko Vlašića i drugih planina i dolina. Istu sudbinu deli i Ikonija Glamočić.

-Rodna gruda i ljubav prema grobovima nikada se ne može zaboraviti. Veličina majke, uloga roditelja kojih se sećamo je uvek u nama, to je deo našeg života kojeg se ne smemo niti možemo odreći. Zato dolazimo u Rastičevo i druga sela u kojima odavno nema života ali postoje uspomene – rekla nam je Ikonija. Milka Cvijanović priča da je ovde, na groblju sva njena rodbina, sve Baškale.

– Živim u Gradiški i došla sam prvi put u Donji Vakuf posle izbeglištva. Moj muž je ovde poginuo u 45. godini, tu je sahranjen i svako sećanje na to me potresa i žalosti – veli Milka. Živko Gavranić nam je posebno skrenuo pažnju na stećke, nadgrobne spomenike u pravoslavnom groblju na Kosi, koji vekovima pobuđeju veliko interesovanje vernika.

-Moju maštu raspalile su priče pokojnog dede Vlatka, sahranjenog nekoliko metara odavde, o starim spomenicima. Niko ne zna ko je ispod njih pronašao smiraj i kojem istorijskom periodu pripadaju – kaže Gavranić. On se seća motiva na ovim nadgrobnim gromadama koje je prekrila mahovina.


-Na jednom stečku bio je nacrtan čovek sa podignutom rukom. To verovatno i sada postoji ali bi trebalo sve očistiti pa doći do tih poruka.

Sličnost sa Kosovom

Doktor Tihomir Mihajlović, poreklom sa Kosova koji sada živi u Gradiški, kaže da je u ovom kraju doživeo “blagi kulturološki šok videvši granitne svedoke davnih vremena i života Srba u ovom kraju”. Prerpoznao je u tome mnogo sličnosti sa svojom sudbinom i svojim zavičajem na Kosovu.

-Ovde, na vrhu planine u okolini Donjeg Vakufa naišao sam na stećke stare više od hiljadu godina. Srećci na pravoslavnom groblju govore o kontinuitetu pravoslavlja u ovom kraju, u centralnoj BiH. To su tragovi ranog hrišćanstva. Interesantno je da su krstovi na groblju, po svom obliku, veoma slični pa čak identični krstovima oko Jerusalima, u Grčkoj… – kazao je Mihajlović.

Milan Pilipović

0