ZVONO OD SEPTEMBRA POSLE PAUZE OD DEVET GODINA

GRADIŠKA – Na radost celog sela, škola u Jazovcu kod Gradiške, zatvorena pre devet godina će od septembra ponovo početi da radi, oglasiće se zvono i stići nova generacija osnovaca.

U završnici je obnova ovog objekta za kojeg Jazovčane vežu lepe uspomene. Oni su od Ministarstva prosvete i kulture RS zahtevali da se ponovo otvori škola jer u selu sada ima dovoljno dece koji putuju u Turjak ili Novu Topolu a žele da se školuju u svome selu. Meštanin Dario Škorić kaže da je u Jazovcu poboljšan natalitet i da škola treba ponovo da otvori vrata.

-Bila je potrebna potpuna obnova škole jer je izgrađena davno i u doskorašnjem stanju nije bilo moguće tu organizovati nastavu. Ugodno smo iznenađeni pozitivnom reakcijom resornog ministarstva koje je razumelo naše zahteve i efikasno reagovalo. Sada smo svi srećni i ohrabreni jer školsko zvono, ne oglašava samo početak ili kraj časa nego u našem slučaju, povratak života u Jazovac – kazao nam je Dario Škorić napominjući da sada u selu imaju 12 učenika čiji su roditelji odlučili da ih ovde upišu.

-Imamo još dece koja tek stasavaju za nastavu. Računam tu i svojih dvojicu sinova – kaže Aleksandar Šljivar. Na isti ančin reagovajo je i Danijel Škorić koji ima trogodišnjeg sina. Podršku ovoj inicijativi dali su mnogi, Ilija Sladojević, Mićo Sladojević, Bogdan Trifunović, Aleksandar Šljivar, Mirko Nikolić, Nenad Trifunović, Danijel Škorić, Branko Nikolić, Branislava Sladojević, Ljiljana Sladojević, Nataša Radić, Tamara Radić, Jozef Pavlovski…


-Živim u Ljubljani 40 godina ali mi je vest o otvaranju škole najvažnija u ovoj godini. Tu sam nekada išao u školi, volim svoje selo, tu su moje uspomene. Moj otac je tu nekada biuo poslužitelj a kada sam ja ovde pohađao nastavu učitelji su bili Petar Jajčević i Milan Šokčević. Bilo je 83 učenika – kazao nam je Ilija Sladojević. Ministar Dane Malešević naglašava da će nastava u Jazovcu početi u septembru, bez kašnjenja jer će obnova objekta za šta je Ministarstvo prosvete i kulture RS izdvojilo 50.000 KM biti na vreme okončana.

-Najvažnije je da ovde sada imamo decu u selu a to je osnovni razlog koji nas obavezuje da vratimo školu u selo. Nažalost, mnoge su zatvorene u Potkozarju i Lijevče polju ali je ovo sada početak obrnutog procesa. To je dobilo veliku podršku, meštani pomažu, svi žele da škola mi njna okolina izgledaju što lepše – kaže ministar Malešević. On ističe da će ovde biti raspoređen učitelj kojem bude nedostajalo posla u drugim školama ili će zaposliti prosvetara sa Biroa rada.


-Pod istim krovom obnovljen je i školski stan te prostorija za seoske društvene aktivnosti. Sve je funkcionalno i kvalitetno te će dugoročno služiti ovom selu, njegovim meštanima i školstvu – kazao je Dane Malešević prilikom posete jazovačkoj školi, kako bi proverio tok i kvalitet radova. Stojan Škorić, najstariji meštanin pripada prvoj generaciji jazovačke škole. Seća se da je to bilo 1950. godine, kada je ovde bilo 80 školaraca svrstanih u četiri razreda.

-Bilo je tada i preraslih učenika koji zbog rata nisu išli u školu. Sve nas je učio Ilija Slijepčević iz Turjaka, prvi učitelj u Jazovcu. Kasnije je stigla i učiteljica Đulba kojoj sam prezime zaboravio. Svi smo bili dobri đaci jer je šiba, kao stalna pretnja za nerad, loše učenje i vladanje, uvek bila zadevena iznad table – seća se Stojan Škorić svoga đakovanja. On sada deli sreću sa ostalim meštanima. Škola je važna u selu, smatra Škorić, jer čini ugled, budućnost, demonstrira život.


-Selo bez škole je kao čovek bez očiju, kao glava bez pameti, kao dam bez Sunca – teoretiše Stojan Škorić među brojnim Jazovčanima koji su došli da se sa Danom Maleševićem, ministrom prosvete i kulture RS dogovore u vezi funkcionisanja škole, organizovanja nastave i svojih obaveza na uređenju dvorišta.


 Škola iz akcije “EuroBlica”

Škola u Jazovcu je pre desetak godina bila deo akcije „EuroBlica“ „Pomozimo školama u RS“. Tada je ovde nastavu pohađalo četvoro đaka, Tomislav Bugarnik i Neven Kerezović su bili drugi a Nataša Dobraš i Emanuela Bugarnik treći razred. Nakon reportaže o izuzetno teškim uslovima u ovoj školi, javilo se više donatora među kojima građevinska firma „Pliva“, SZR “Zoki” i Mašinska škola u Gradiški. Tada je okrečena učionica, izgrađena staza do škole i zamenjena dotrajala školska vrata. Zanimljivo je da su učenici Tehničke škole iz Gradiške poklonili vrata jazovačkoj školi a našu akciju je podržao Dane Malešević, tadašnji direktor škole a sadašnji ministar prosvete i kulture RS.

0