USAMLJENA RODA ZIMUJE U ČATRNJI KOD GRADIŠKE


GRADIŠKA – Crno-bela roda dočekala je hladni novembar u Čatrnji, jednom od najvećih staništa ovih ptica u gradiškom kraju.

gradiska-03-roda-usamljena-u-catrnji-foto-milan-pilipovic
To je izazvalo veliko čuđenje meštana koji su jata ovih ptica davno ispratili u toplije krajeve. Elvir Kanlić, Rasim Talić i Adem Vrević ne pamte da je roda zimovala u njihovom selu, kao što je sada.

-Čudno je to. Ona se ne udaljava od naših kuća. Tu se kreće među ovcama, pretražuje močvare loveći ribu, gliste i insekte. Hrane ipak ponestaje. Žabe i zmije koje su najčešće na njenom jelovniku, odavno su pobegle u zemlju. Zbog toga brinemo čime da je prehranimo – pitaju se Elvir Kanlić i Adem Vrević.gradiska-04-elvir-kanlic-brine-za-rodu-foto-milan-pilipovic

Oni su primetili da roda konači u napuštenoj kući, pod krovom ali su zabrinuti zbog hladnoće.

-Ne znamo kako rodi da pomognemo. Možda bi bilo dobro da je pokušamo uhvatiti i zbrinuti u toplijoj prostoriji, među stokom u štali. Ne verujemo da ona može prezimiti vani na snegu i vetru – u dilemi su naši sagovornici iz Čatrnje, na čijim njivama roda boravi poslednjih desetak dana. Rasim Talić iz Donje Čatrnje pokušava pronaći uzroke zbog kojih nije odletela na jug, zajedno sa ostalim selicama.

-Video sam da može leteti, mada sam pre toga verovao da je povređena. Možda je okasnila za jatom a posle sama nije umela da ih stigne, verovatno joj se zagubio put, poremetio biloški sat… – teoretiše Rasim psihologiju ptice koja trčakara i preleće ograde obližnjih kuća i dvorišta.

-Ako to nije razlog, verovatno je zbunjena promenom klime. Bilo je toplo vreme pa se ona zaigrala, kao što se igraju deca ili jagnjad u proleće a druge rode odletele – nagađa Rasim Talić razloge zbog kojih se roda nije vinula u visine pa nošena gradiska-05-rasim-talic-foto-milan-pilipovicvazdušnim strujama i instiktom zaputila gradiska-06-adem-vrevic-se-pita-kako-da-pomogne-rodi-da-prezimi-foto-milan-pilipovichiljade kilometara od Čatrnje i Gradiške. Stručnjaci podsećaju da ovo nije prvi slučaj prezimljavanja roda kod nas. Ipak, one to ne mogu bez ljudske pomoći. Način na koji im možemo pomoći je redovno hranjenje manjim komadima ribe i mesa. Razlog zbog kojeg uopšte ne odlaze na jug nije hladnoća, već smrzavanje vode i tla, pa rode nemaju gde loviti i šta jesti.

Veliki deo roda koje ostanu, prežive zahvaljujući pomoći ljudi. Njima ne smetaju sneg ni niske temperature, već je glavni problem kada se temperature spuste ispod nule te se smrznu voda i tlo.

Roda prezimila u štali u Cerovljanima
Mara Vranić, penzionerka iz Cerovljana kod Gradiške je pre nekoliko godina u svojoj štali zbrinula rodu koja zbog povrede noge nije odletela. Ovu pticu je udario kamion na cesti a vozač je doneo Marinoj kući. Intervenisao je i veterinar pa je Mara svoju rodu brižno čuvala, lečila i hranila celu zimu.

Milan Pilipovićgradiska-01-roda-medju-suvim-sibljem-i-travom-u-catrnji-foto-milan-pilipovic

0

Related Posts

U ŠOLJI KAFE PRONAŠAO SREĆU
PETICA ZA SOLIDARNOST NA SPORTSKOM TERENU