SVEDOČANSTVO NA STENI ČUVAJU SEDAM DECENIJA

kozarska-dubica-05-marjan-banjac-je-cesto-svedocio-o-krstu-od-krvi-u-norveskoj-foto-privatna-arhivaKOZARSKA DUBICA – Dokumentarnim filmom “Krst od krvi” Simo Brdar je rasvetlio misteriju na severu Norveške, na steni u Saltdalu gde je krvlju logoraša Miloša Banjca iz sela Klekovci, njegov brat Marjan krajem Drugog svetskog rata nacrtao krst.

 

Od tada, Norvežani crvenom bojom obnavljaju ovaj krst i čuvaju uspomenu na logoraša kojem do skora nisu znali ni ime ni poreklo. Simo Brdar, istoričar i filmski reditelj iz Kozarske Dubice rekao nakon nedavne premijere filma “Krst od krvi” u Klekovcima, rodnom selu braće Banjac, da ovaj dokumentarac svedoči o stradalničkoj sudbini Kozarčana u nemačkim logorima smrti. kozarska-dubica-01-simo-brdar-foto-zoran-pilipovic

– Krvavi krst tamo gde je davno iscrtan decenijama ne bledi, bez obzira što je izložen surovoj zimi i hladnoći. Norvežani crvenom bojom redovno osvežavaju njegov trag, što je mene fasciniralo – rekao Brdar na premijeri filma, u vinariji Aleksandra Banjaca, Marjanovog unuka koji je o svome dedi i njegovim logorskim danima svedočio i u filmu.

-Polovina filma “Krvavi krst” snimljena je usred zime u snegom pokrivenom Saltdalu a drugi deo, u sezoni berbe vinograda, u Klekovcima kod Kozarske Dubice.

kozarska-dubica-03-slavko-brdar-snimatelj-filma-foto-zoran-pilipovicTa ideja me godinama opsedala sve dok nisam obezbedio minimalne uslove da proputujem hiljade kilometara i zabeležim ovo jedinstveno sećanje – ispričao je Simo Brdar. Aleksandar Banjac, Marjanov unuk koji u svojoj kući u Klekovcima čuva osveštan kamen donesen sa norveške stene, pored koje je život skončao Miloš Banjac, kaže da u filmu nije svedočio samo o svojim precima nego sudbini mnogih znanih i neznanih komšija i sunarodnika. Za snimatelja Slavka Brdara, Siminog sina, inače menadžera u Beogradu, film je veliki izazov jer je prvi put bio u snimateljskoj ulozi.

kozarska-dubica-02-sasa-banjac-foto-zoran-pilipovic

-Trudio sam se da svoju impresiju o krstu od krvi, kao prvog svedoka i gledaoca zabeležim i prenesem… To mi je bilo primarno i verujem da sam uspeo – izjavio je Slavko Brdar. Film “Krst od krvi” posvećen stradanjima zatočenika u Norveškoj je deo triptiha na istu temu. Čine je “Zapis sa polarnog kruga” te još jedan dokumenarac koji je, kako reče Simo Brdar”, u pripremi. Autor ističe da će filmsko svedočanstvo iz Klekovaca i Saltdala nastaviti život na festivalima dokumenatrnog filma ali i među Kozarčanima čije potresne ratne priče još nisu u potpunosti, do kraja ispričane.

Istraživač genocida i Holokausta

Simo Brdar je scenarista, režiser i književnik, koji se više od 25 godina bavi istraživanjem genocida i Holokausta. Počasni je član Izdavačkog saveta Instituta Јasenovac u Njujorku od 2007. godine. Dobitnik je brojnih nagrada za filmove koji su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima širom sveta.

Milan Pilipović

kozarska-dubica-04-sa-promocije-filma-u-selu-klekovci-foto-zoran-pilipovic

0