NA VRHU MONT BLANA

gradiska04 igor milosev clan pd patrija iz gradiskePodvig Igora Miloševa, planinara iz Gradiške
Zastavu grada postavio na vrh Mont Blana

MILAN PILIPOVIĆ
GRADIŠKA – Igor Milošev (31), planinar iz Gradiške je tokom 2015. godine osvojio nekoliko planinskih vrhova Evrope i sveta.

Tim povodom on je skrenuo pažnju ovdašnje javnosti na svoje uspehe a Opština Gradiška mu je dodelila specijalno priznanje. Milošev je na jedinstven način, kao ambasador planinskih visina, predstavio grad i svoju sredinu. O planinarenju govori sa velikim zadovoljstvom dočaravajući svaki korak, trud i napor uložen u osvajanje teško pristupačnih kota i nadmorskih visina. Planinski masivi Mont Blana, najvišeg vrha Alpa (4807 metara) na granici Francuske i Italije, gde je Igor Milošev postavio zastavu Gradiške, smatra svojim najvećih uspehom u 2015. godini.

-Krenuo sam ka Mont Blanu uveren da se mogu domoći najvišeg alpskog vrha. Posle polovine puta, kada sam sa nekoliko prijatelja ušao u područje snega, leda i magle, noge su otežale. Tada su u meni počele da se bore dve ličnosti, jedna koja me nagovara da odustanem i vratim se a druga da gledan samo napred i da se ne predajem. Na sreću, pobedila je ova druga odnosno moja želja i volja za izazovom – ispričao nam je Milošev pominjući i druge planinske vrhove koje je osvojio ili tek planira da krene u njihove pohode. Među njima je Gran Paradizo, najviši vrh Italije sa 4061 metar nadmorske visine.gradiska02 planinari iz gradiske na mon blanu

-Malo je mesta na svetu koja na tako upečatljiv način stavljaju do znanja koliko je čovek mali i beznačajan u poređenju sa prirodom. Zastrašujući planinski masiv Gran Paradizo, na kojem sa bio ove godine, oduzima dah. Pri pogledu na vrhove čovek skoro da iskrivi vrat u pokušaju da vidi nebo. A pogled postaje sve bolji penjanjem u visoke planine, tamo gde je malo ljudi uspelo da stigne – priča ovaj zaljubljenik u prirodu i član PD “Patrija”. Planinarenje je zavoleo još u detinjstvu, često boraveći na Kozari sa pokojnim dedom Žikom, učiteljem koji je iz Radojeva u Srbiji ovde došao davnih godina. Pričao mu je, kaže, o lepotama pitome Kozare, potrebi njenog stalnog istraživanja i čuvanja držeći tako nezaboravne lekcije o davno izvajanim i šumovitim plećima.
gradiska03 igor milosev sa zastavom gradiske na mon blanu
-Posle Kozare osvojio sam vrhove crnogorskih i bosanskih planina, Durmitora, Maglića, Volujaka a bio sam i na Triglavu u Sloveniji. To su uvek nepredvidive situacije, gde se za pola sata menjaju po tri godišnja doba – veli Milošev željan novih podviga, na horizontu gde se sastaju zemlja i nebo, gde je čovek najbliži zvezdama.

Na redu Elbrus u Rusiji
Igor Milošev se sprema da u 2016. godini osvoji Elbrus u Rusiji, najviši vrh Evrope sa 5642 metra. – Elbrus je zapravo neaktivan vulkan. Smatra se da je poslednju erupciju imao 100 godina pre nove ere. Cele godine pokriven je snegom a na njemu se nalaze 22 glečera – ispričao nam je Igor Milošev, planinar iz Gradiške.

0