DONATORSKO VEČE U ČIKAGU ZA SRPSKI HRAM U PETRINJI

U Čikagu je održano donatorsko veče za izgradnju srpskog hrama Svetog Spiridona čudotvorca u Petrinji na Baniji.

U akciji koju je organizovalo Udruženje krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga i koja će se u Americi sprovoditi do kraja decembra, prikupljeno je 15 hiljada dolara. Telefonom iz Petrinje zahvalio se mjesni paroh Saša Umićević.

-Najiskrenije se zahvaljujem oorganizatorima ovog divnog okupljanja, učesnicima u programu i priložnicima. Svi zajedno se radujemo gledajući kako naša svetinja vaskrsava, istakao je on.

Iguman Manastira Nova Gračanica pored Čikaga Serafim Baltić i sam porijeklom sa Banije istakao je da velika udaljenost nije prepreka da se podrži obova još jedne srpske svetinje u Hrvatskoj.

-Daleko ste od svojih hramova koje su gradili vaši preci. Radujem se što ne zaboravljate svoje porijeklo i što se sjetite svojih svetinja koje ste izgubili, poručio je sveštenik hrama Svetog Jovana Krstitelja u Čikagu Savo Bosanac.

Student druge godine bogoslovskog fakulteta u Čikagu Saša Lončina prisutne je upoznao sa obnovom desetak srpskiih hramova i manastira na Kordunu i Baniji.

U ime organizatora predsjednik Udruženja krajiških Srba “Prelo” iz Čikaga Ljubinko Špegar pozvao je sve ljude dobre volje da svojim novčanim prilozima pomognu gradnju ove crkve.

Srpski hram Svetog Spridona čudotvorca u Petrinji iz1785. Godine ustaše su srušile 1941. godine. Obnovljni hram iz 1976. godine, hrvatske paravojne formacije minirale su 1991. godine. I ponovna obnova 1994. godine zasmetala je hrvatskim vlastima koje su je odlukom gradskog vjeća u Petrinji 1997. Godine porušili bagerima.

Dozvolu za obnovu četvrtog po redu srpskog hrama u Petrinji, na temeljima prethodnog, vlasti u Hrvatskoj izdale su u septebru ove godine, poslije 27 godina čekanja. Očekuje se da će biti obnovljen prilozima vjernika iz cijelog svijeta.


Slične manifestacije ovoj u Čikagu najavili su Banijci i njihovi prijatelji u Kanadi i drugim državama u kojima živi brojnija zajednica iseljenika sa Banije i iz Krajine.

 

0