ĐAČKA TORBA PUNA PETICA

srbac03 suzanin razred u kukuljskoj skoli (1)Suzana Trkulja, učenica osmog razreda iz lijevčanskog sela Kukulje je od početka školovanja dnevnike napunila peticama. Manje ocene za nju su gotovo nepoznanina.

Suzanini nastavnici kažu da je izuzetno vredna i da predstavlja najbolji primer učenja i vladanja ostalim učenicima u svojoj školi. Ona verujee da će znanjem i radom ostvariti svoje snove, bez obzira na mnoge prepreke koje već sada vidi i oseća.

-Celi moj dan je u potpunosti ispunjen. Učim po nekoliko sati dnevno a kada to završim, pomažem roditeljima. Mi živimo u selu, gde ima mnogo posla, najviše u jesen kada se sabira letina – priča nam ova vredna učenica. Volela bih, kaže, da posle osnovne upiše medicinsku školu, da se posveti humanom radu i da pomaže ljudima.

-Želela bih jednog dana da postanem lekar, da radim u zdravstvu mada je to za mene još veoma daleko. Ipak, smatram da sve treba planirati, imati životne snove a onda težiti ka njihovom ostavrenju – otvoreno o sebi, maloj seoskoj školi u okolini Srpca i đačkim danima priča Suzana Trkulja. Od predmeta, priča, najviše voli geografiju, istoriju, srpski jezik i književnost ali i lekcije iz matematike, hemije, fizike i drugih predmeta.

Sa jednakim žarom govori o učenju, poslovima u domaćinstvu gde živi sa bratom, roditeljima, bakom i dedom, o svome selu u prostranoj ravnici koju bezgranično voli.srbac01 suzana trkulja najbolja ucenica os u kukuljama

-Kada spakujem knjige i naučim lekcije, onda sa ostalim ukućanima pakujem vreće kupusa, krompira, pomažem mami u pripremi ručka, sterem veš i radim druge poslove. To mi nije teško. Volim svoje selo Kukulje, ono je lepo i pitomo ali mi je žao što u njemu ima siromašnih ljudi – iznosi Suzana zapažanja o životu u svojoj sredini. Ipak, ona kaže da ima dovoljno vremena i za igru, za zabavu i druženje sa školskim drugovima i ostalim vršnjacima. Najviše vremena provodi sa Marijom Petrović, Mirjanom Subotić i Srđanom Lakićem, sa kojima deli slobodno vreme ali i đačke klupe osmog razreda u područnom odelenju Osnovne škole “Dositej Obradović” iz Razboja.

Pohvala nastavnice
Nastavnica Ljiljana Lipovac kaže za svoju učenicu Suzanu Trkulja da je među najuspešnijima među brojnim generacijama kukuljskih osnovaca. – Ona je odgovorna i marljiva, sve zadatke i obaveze na vreme izvršava. Suzanini stavovi odaju ambicioznu učenicu koja pravilno rasuđuje o svemu a u sve unosi mnogo optimizma – rekla nam je nastavnica Ljiljana Lipovac.

0