NEDAĆE MILE BOŽIĆA JANKULE IZ GORNJIH PODGRADACA

gradiska05 mile bozic jankulaIzbeglica sa Korduna Mile Božić poznati po nadimku Jankula i njegova supruga Mira bore se da pre zime obezbede smeštaj jer sada stanuju u kiosku u Gornjim Podgradcima.

Prethodno su živeli u šatoru a ovajh kiosk poklonili su nedavno Nenad i Ranko Stojaković iz okoline Kozarske Dubice. Pomoć su obećali načelnik Gradiške i Centar za socijalni rad. Uvek sam se borio kroz život, kaže Jankula, imao veliko imanje i uspešno preduzeće a onda je rat sve uništio.

-Imao sam u Karlovcu preduzeće za preradu gljiva sa 150 radnika. Tokom “Oluje” otišao sam u Srbiju, krenuo od početka i dostigao raniju proizvodnju ali je usledio novi sunovrat zbog bomi NATO pakta i ekonomske krize. Od bogatog čoveka po drugi put postao sam siromah. Ipak, moj najveći gubitak je pogibija sina jedinca Milana u Vukovaru – priča Jankula. On je u gradiškom kraju, gde je pre nekoliko godina došao u potrazi za boljim životom, dospeo na spisak socijalne pomoći. Na njivi koju su mu kupili bivši radnici iz Slovenije, on i supruga Mire koriste svaki lep dan za sušenje gljiva, šipuraka, jabuka, divljih krušaka… U šatoru su ikone u duborezu koje izrađuje godinama.

– Supruga i ja živimo sakupljajući lekovito bilje, šumske plodove, gljive…Ona plete priglavke za prodaju, radimo mnogo ali opet nemamo ništa ili premalo za život – žali se Jankula zahvalan na pomoći koju su mu dopremili humanisti iz više mesta. Načelniku Gradiške zahvalan je na građi za kuću koju odavno priželjkuje.gradiska02 mile bozic jankula pored drvenog kisoka u kojem stanuje

-Meni treba samo malo da se nekako izvučen iz ove zime. Sav moj svet bi vaskrsao kada bih od drveta sklepao neki kućerak, samo da ne propadnem od hladnoće, da imam gde vatru naložiti i krsnu slavu, Svetog Dimitrija proslaviti – priča Jankula. Njegova supruga Mira koju je upoznao u Lijevču. Njoj su prethodno poginuli suprug i dva sina. Spojila ih je zajednička nevolja.
gradiska01 jankula i mira suse sumske plodove i lekovito bilje
-Od moje penzije ostaje mi samo 15 KM mesečno. Preostalih 60 KM uzima mi banka jer sam bila žirant osobi koja ne plaća svoju obavezu.

Sakupljamo puževe, beremo trave, gloginje, radimo na dnevnicu –priča Mira zahvalna električarima koji su priključili struju i drugim donatorima. Centar za socijalni rad uvrstio je Jankulu među socijalno ugrožene osobe dodelivši mu 123 KM mesečno počev od 1. oktobra.

Groblje i pogrebna oprema
Kiosk u kojem stanuju Mira i Jankula prethodno je korišten za prodaju pogrebne opreme. Sada je smešten pored podgradačkog groblja, na Jankulinoj njivi.

0