SVEDOČANSTVA VEKOVA IZ ĆOPIĆEVOG KRAJA

starac 1Na izložbi arheologije i filatelije u Gradiški, najviše pažnje privukao je Čedomir Knežević, penzionisani stomatolog iz Novog Grada.

Njegovi esponati koje je sakupljao više od pola veka, nemi su svedoci daleke prošlosti u Podgrmeču i Potkozarju. Veći deo kolekcije starog novca, oruđa, oružja, fosilnih školjki i drugih morskih životinja pronašao je u Hašanima, rodnom selu čuvenog književnika Branka Ćopića.

Na osnovu toga Knežević smatra da je u ovom kraju bio intenzivan i buran život, počev od najstarijih vremena i davnašnjih civilizacija pa sve do danjašnjih dana.
|
-O tome svedoče vojnička groblja, puškarnice, kasarne, stari gradovi, ostaci rimskog carstva, Ilira, Kelta, Vizantije pa sve do Turske i Austrije. U svojoj kolekciji imam i mnogo starog novca, nakita, kamenog oruđa, predmeta koji potiču iz bronzanog i bakarnog doba – objasnio nam je Čedomir Knežević koji je do rata živeo u rodnoj Bosanskoj Krupi a potom preselio u susedni Novi Grad.

Kaže da ga je poslednji rat mnogo unazadio u dugoj arheološkoj i filatelističkoj misiji jer je mnoge vredne predmete izgubio. U inat godinama i narušenom zdravlju, Knežević ne odustaje od potrage za starinama koje sortira i izlaže, kao nedavno u Gradiški.

-Počeo sam se time baviti još u gimnazijskim danima, neposredno nakon Drugog svetskog rata. U meni je to uvek izazivalo znatiželju, otkrivalo vidike, navodilo na nove spoznaje o davninama, o nama samima – pripoveda ovaj kolekcionar sa tridesetogodišnjim penzionerskim stažom. Žali što ga noge izdaju pa više nije u mogućnosti stići tamo gde ga znatiželja vodi. Ohrabren je učešćem na izložbi u Gradiški gde je upoznao mnogo mladih, sa istim interesovanjem kao što je njegovo.starac 2

Školjka iz Dobrljina

U Kneževićevoj kolekciji je okamenjena školjka pronađena u Dobrljinu kod Novog Grada. Stručnjaci smatraju da je stara više miliona godina.

Sajam „Denarijus 2015“

Peti Sajam kolekcionarstva i antikviteta “Denarijus 2015”, održan na letnoj pozornici u „Kulturnom centru” Gradiška okupio je izlagače iz Republike Srpske, Federacije BiH, Hrvatske i Srbije.

0