HUMANI MOTOCIKLISTI IZ GRADIŠKE

GRADIŠKA – Motoklub „Stado“ iz Gradiške poklonio je šporet siromašnoj porodici Dijane i Dalibora Klincova iz lijevčanskog sela Karajzovci. Oni žive oskudno, u trošnoj i davno izgrađenoj kući, bez osnovnih uslova.


Dve kćerke, desetogodišnja Jovana i dve godine mlađa Jelena su učenice Osnovne škole u Karajzovcima. Klincovi imaju i petogodišnjeg Nikolu. U kući, posebno deci pomaže Dijanina prabaka Anka Ćulibrk iz Laminaca. Svi su se obradovali poklonu jer je njihov šporet odavno progoreo i dotrajao.


-Više smo imali dima u kući nego u dimnjaku. To je bilo nepodnošljivo, gušili smo se u dimu. Nismo smeli zaspati zbog toga. Deca ovde žive u teškim uslovima, svega njima nedostaje a najviše kupatilo. Zidovi su šuplji, duva sa svih strana – požalila se baka Anka. Ona kaže da je Klincovima, kod kojih povremeno boravi, najpotrebnije kupatilo.


-Nemaju oni gde ni da se okupaju. Leti je to manji problem ali zimi je veoma teško. Kada se u lavoru, na zemlji bez poda i pločica kupaju devojčice, njihov otac mora čekati vani na snegu i mrazu – kazala nam je baka Anka. Dalibor Klincov koji je oboleo i prima stalnu terapiju srećan je zbog poklona.

-Šporet je sada najpotrebniji. Hvala dobrim ljudima koji su pomogli da se ne smrznemo. Najvažnije je da deci bude toplo a za nas odrasle nije toliko ni važno, kako bude – rekao je Dalibor Klincov koji nije zapsolen a rad na dnevnicu za njega je osnovni izvor prihoda. Međutim, zbog bolesti i to je ograničenog karaktera. Predrag Pedo Stanišljević, predsednik MK „Stado“ koji je zajedno sa nekoliko kolega predao šporet kaže da oni često pomažu siromašne porodice sa decom.


-Negujemo humnost i solidarnost. Svako od nas daje po malo a kada sve prikupimo, to je za sirotinju mnogo. Njihova zahvalnost za nas je najveća nagrada – ističe Stanišljević koji se, yajedno sa ostalim kolegama motociklistima potrudio da mali Klincovi imaju topliju zimu ako je već njihovo detinjstvo teško i neizvesno. U gradiškom Centru za socijalni rad navode da je porodica Klincov u stanju socijalne potrebe, da prima dodatak za decu i jednokratnu novčanu pomoć.


-Svaki vid pomoći za njih je veoma bitan. Nažalost, Klincovi nisu usamljen slučaj, kažu u ovoj ustanovi, ali svakako pripadaju kategoriji najugroženijih stanovnika gradiške opštine – rekli su nam socijalni radnici pod čijim nadzorom su Klincovi.

Humani Srpčani

Opštinska organizacija Crvenog krsta Srbac organizovala je prijem za članove Kluba mladih koji su se u protekloj godini istakli u volonterskom radu. Sekretar Crvenog krsta Ljiljana Bilanović rekla je da u školama srbačke opštine ima 500 članova kove organizacije. Ovde je tokom godine na izmaku organizovano više volonterskih akcija. Najznačajnije su davanje krvi, nedelje deteta, borbe protiv tuberkoloze, upozorenja na opasnosti od mina, takmičenja u pružanju prve pomoći. Darija Milanović, predsednica Kluba mladih Crvenog krsta smatra da kod dece treba razvijati osećaj za humanist, pomoć u nevolji i humnosti. To je jedan od njihovih primarnih zadataka.

0