JEDINA GRKINJA U KOTOR VAROŠU

kotor-varos-01-vasiliki-sa-sinom-dimitrisem-foto-milan-pilipovicKOTOR VAROŠ – Vasiliki Tribu, profesorica grčkog jezika je tokom sedmogodišnjeg života u Kotor Varošu zavolela ovo mesto ispod Vlašića više nego svoj zavičaj u gradu Sarti, poznatom po toplom moru i bogatom vizantijskom nasleđu.

Ova Grkinja je ubrzo nakon poznanstva sa Željanom Radonjićem, vojnim pitomcem iz Kotor Varoša na školovanju u njenoj zemlji, shvatila da ljubav nema prepreka ni granica. Svoju vezu krunisali su brakom i nastavili zajednički život u Kotor Varošu. Stekli su dva sina, četvorogodišnjeg Nikolu i dve godine mlađeg Dimitrisa.

-Lepo mi je ovde, navikla sam u novoj sredini, naučila srpski jezik. Putujem na posao u Banjaluku, gde u školi predajem grčki jezik. Moj suprug Željan koji radi u Oružanim snagama BiH u istom gradu – kaže naša sagovornica iznoseći emocije prema novoj sredini i ljudima koje je ovde upoznala i zavolela.kotor-varos-03-dimitri-radonjic-sa-mamom-vasiliki-foto-milan-pilipovic

-Dobo mi je, nemam na šta da se požalim. Čini mi se kao da sam ovde rođena, među veoma srdačnim i dobronamernim ljudima – ispričala nam je Vasiliki, dok je na klupi u parku hranila sina Dimitrisa, koristeći blagodeti poslednjih sunčanih dana jeseni na izmaku. Kaže da je roditelji iz Grčke svakodnevno zovu, raspituju se kako joj je, šta radi, pitaju za unuke i zeta.

-Ovde sam pronašla svoju životnu sreću. Željan me razume i u svemu podržava, deca su zdrava i poslušna, imam ovde i više prijateljica sa kojima provodim slobodno vreme. Od njih tražim ponešto da mi pomognu i one to čine sa zadovoljstvom. Najviše sam se mučila učeći srpski jezik. Verujem da sam i to uspešno savladala – smatra Vasiliki otkrivajući nam da je jedina Grkinja u Kotor Varošu. Želela bi da, osim nje ovde iz Grčke dođe bar još koja srpska snajka. Za svoje sugrađane kaže da su solidarni, da za sve imaju dovoljno vremena i da nigde preterano ne žure.

-Grci su mnogo temperamentniji od Srba, to sam zaključila. Oni ne reaguju tako brzo i ekplozivno kao Grci, što se meni više sviđa. Ipak, ova dva naroda nemaju mnogo razlika, veima su slični – zaključila je Vasiliki koja se sa suprugom Slađanom, po završetku njegovog školovanja, venčala u crkvi u Grčkoj a potom bez oklevanja zaputila u Republiku Srpsku, gde su svili porodično gnezdo.

kotor-varos-02-u-setnji-kotorvaroskim-ulicama-foto-milan-pilipovic

U grčki Sarti uglavnom odlaze leti, na godišnji odmor gde se kupaju i sunčaju na atraktivnim plažama punim turista a potom se vraćaju u ovdašnju svakodnevicu, u malo mesto Kotor Varoš, gradić sasvim drugačije klime, ispod vlašićkog planinskog venca udaljeno više od 1.000 kilometara.

Milan Pilipović

0