LJUBAV IZ BAKINOG KREDENCA

GRADIŠKA – Figure od keramike iz celog sveta, sakupljane više od pola veka, čine nesvakidašnje carstvo Ranka Bakića, doktora ekonomskih nauka i bivšeg bokserskog šampiona.

U Rankovim vitrinama, iznad kojih su crno-bele fotografije sa bokserskih mečeva, je više od hiljadu brižljivo sakupljanih figurica. Svaka mu je, veli, draga na poseban, jedinstven način. Mnoge je doneo sa putovanja, dobio od porodice, prijatelja, kolega…

-To su moji rođendanski pokloni, drage milošte, uspomene, u figuricama prepoznajem uzvišeno značenje života, raskoš sveta, lepotu ljudi, čaroliju igre…Ova strast započela je u najranijem detinjstvu u Novoj Gradiški, u Hrvatskoj gde sam rođen i odrastao – setno, sa puno mašte opisuje Ranko Bakić, stručnjak za ekonomiju, bankarstvo i menadžment, svoje keramičke uspomene.

-Ee, to potiče još iz starinskih priča koje su se često raspredale u mojoj kući. To su tajnovite bajke o vilama i vilenjacima od keramike u kredencu moje bake. Gledao sam ih sa čuđenjem, nisam smeo da ih diram i davno poželeo da te ili takve figurice imam. U to vreme, keramičke figurice mi, deca, nismo smeli da diramo a toliko smo želeli da ih dotaknemo, ponesemo, opipamo. One su iz kredenca, kroz staklo izazivale, prkosile kao blizak a istovremeno nedokučivsvet iz snova i bajki. Te figurice su zato raspaljivale maštu do neslućenih visina – seća se Ranko Bakić detinjstva i začetka svoje kolekcionarske strasti koja ga još uvek, posle mnogo godina, ne napušta, ne bledi. Njegova baka Mara, čuvar kredenca i figurica u njemu, odavno ne hoda po ovom svetu ali sećanje na nju nisu umrla niti potisnuta u zaborav.


-Kada bi moja baka, nekim božanskim čudom se pojavila, imala bi šta videti u mojim vitrinama. Njen kredenac zbrisale su ratne oluje a ja sam, bežeći pred ratnim plamenom iz Hrvatske, mnogu imovinu ostavio ali poneo sam figurice od keramike, bakine iz kredenca i svoje kao uspomenu na zavičaj i na razdragano detinstvo – setno o svojim čudesnim maštarijama ispletenenim sa surovom stvarnošću rata, pripoveda Ranko Bakić, bokser nežnog srca i naučnik sa dušom deteta.


-I sada sakupljam figurice od keramike. Radujem se svakoj kao da je prva i jedina, prva ili poslednja, u njima prepoznajem mladost, najlepše životno doba, stalno su mi na pogledu, one me smiruju, pomažu da se skoncentrišem i donesem mudre životne odluke – opisuje profesor Bakić životne lekcije koje još uvek do kraja nije izučio niti drugima u potpunosti, bez reserve i ostatka uspeo preneti. Keramički brodići, ljudi, životinje, čaše, šolje, knjige, muzički motivi… su najbrojniji. Oni čine raskoš i izobilje na policama u velikom i svetlom kabinetu.

-To je na poačsnom mestu. Stalno izučavam motive, tumačim poruke, karakter svojih figurica. To je moja velika strast koju manjina ili gotovo niko ne razume, ne shvata do kraja. Ne trudim se da bilo koga ubedim, važno je da meni u tom svetu detinjih maštarija is nova bude lepo – opisuje naš sagovornik svoju životnu filozofiju utemeljenu na davnašnjim uspomenama. Bakić u u svojoj kolekciji, pored ostalog, ima i više slonova. On podseća da, prema istočnjačkoj filozofiji, ako se figurice slona drže u kući, one poput magneta privlače snagu, moć i bogatstvo. Prema budističkoj tradiciji, slon je jedna od osam svetih životinja. On je simbol snage, moći, blagostanja i bogatstva. Veruje se da je Buda začet tako što je u obliku belog slona ušao u utrobu svoje majke. Upravo iz tog razloga, smatra se da je velika sreća videti belog slona. A da bi svaki dom bio zaštićen i blagoslovljen, figurice ove životinje neizostavan su deo dekoracije.

Bivši bokserski as

Ranko Bakić je bivši trostruki prvak Hrvatske i vicešampion Jugoslavije u boksu, u teškoj i superteškoj kategoriji. Imao je 246 mečeva u domaćim i međunarodnim takmičenjima. On smatra da je
boks plemenita veština u kojoj je razmišljanje dominantno a pesnica sredstvo napada i odbrane.

– Udarac je u boksu izraz misli. Kad je bokser u ringu, on posmatra protivnika, njegovo kretanje, izraz lica, predviđa mu poteze, jedan, dva ili tri unapred, kao šahista. Svaki sport, a posebno boks, ojača čoveka – ubeđen je Bakić.

0