ŠEST DECENIJA OD ĐAČKOG RASTANKA

GRADIŠKA – Na susretu bivših učenika i njihovog učitelja Radomira Čađe u Drageljima, posle 60 godina od završetka četvrtog razreda, bio je dirljiv, pod teretom snažnih emocija.

Bivši školarci iz nekoliko potkozarskih sela koji su u klupe, sramežljivo i u strahu od novog životnog iskušenja, seli 1954. godine a školovanje okončali četiri godine kasnije, stigli su sa svih strana sveta. Dušan Janjanin, jedan od inicijatora okupljanja ispred davno opustele škole, pohvalio se da su svi postali časni i vredni u svojim sredinama, formirali uzorne porodice, odradili radni vek i odavno penzionisani.

-Ovaj suret dugo sam sanjao, maštao o njemu, priželjkivao… Neki su doneli fotografije, školske uspomene, probudili sećanje na teško ali drago vreme našeg odrastanja, kada se ispred nas ukazivao uzbudljiv, tajanstven i čudesan svet maštarija – opisao je Dušan Janjanin svoje đakovanje. Svako od njegovih bivših kolega pričao je o svojoj školi i davno prohujalom vremenu koje se sada, nenadano, u neopisivoj raskoši pokazalo ispred njih.

-Ma kao da sanjam, tako mi se čini. Učitelj je otvorio dnevnik posle toliko godina, prozvao me i ustala sam, kao nekada. Noge su klecale, tresla sam se, ruke znojile a glas podrhtavao. Pitanja nisu bila teška ali su važna, ona su me vratila u rano detinjstvo, u najlepše doba koje sam na časak dokučila – iskreno je, nošena snažnim emocijama, posle oglašavanja školskog zvona, prenela Miljka Đurđević koja živi u Gradiški. Smilja Romić iz Laminaca, psole odlaska iz Dragelja, sledila je u poslu svoga učitelja. Zavšila je Pedagošku akademiju i radni vek provela u prosveti. U penziji je već deset godina.

-Zavolela sam ovaj poziv zato što je moj prvi učitelj Radomir svima nama bio veliki uzor, autoritet, osoba koju sam zavolela i maštala da i ja radim u učionici, u školi, da budem među decom. To mi se ostvarilo. Sada sam njegova bivša učenica i bivša koleginica. Berskrajna je sreća koja me obasjala tokom susreta sa učiteljem i svojim bivšim kolegama, to je veliki događaj – pohvalila se Smilja.
Dušan Janjanin se seća da su se devojčice njegove generacije u dvorištu igrale školice a dečaci jurcali za loptom od krpe i kravlje dlake.

-Učitelj je putovao biciklom a mi peške. Na izlete smo išli okonlnim brdima i bregovima, pili vodu i prali ruke na potoku. U školi nije bilo struje niti kakvog drugog svetla. Sunčeve zrake u prozoru su bile jedina svetlost. Tek kada smo otišli u Gradišku na školovanje, shavtili smo da postoje druge svetiljke osim Sunca, lampe i fenjera – prisetio se Janjanin. Nižući đačke uspomene i nove spoznaje o školi, ovaj bivši učenik kaže da mu je u petom razredu, u Gradiški bilo čudno što posle svakog zvona dolaze na časove drugi učitelji i nastavnici a kod njih u Drageljima, uvek je bio samo jedan učitelj, njihov Čađo. Mirko Trivić, bivši oficir JNA pročitao je uvodno pismo, održao govor ispred škole.

-Odavde smo pošli u svet, naučili prva slova, račun, prve lekcije… Ovo mesto je odredilo naše životne puteve koji se, uvek, nekako po nepisanom pravilu, svode na mesto odakle je sve krenulo – naveo je Trivić. Učitelj Radomir Čađo, na pragu devedesetog životngh leta, prisetio se svojih učenika, sada sedamdesetogodišnjaka.

-Nekada je ovde u jednoj smeni bilo pedeset učenika, u drugoj isto toliko. To je bilo bogatstvo, svuda je odzvanjala njihova graja a reke skromno odevenih devojčica i dečaka slevale se sa okolnih brda. To je bio život – ushićeno je kazao učitelj Čađo moleći svoju decu, kako reče, da mu oproste ukoliko je nekoga od njih ljutito pogledao, prekorio ili povukao za uvo zbog neznanja, zaboravljenje školske zadaće ili kašnjenja na početak nastave.

Na prozivci

Među bivšim učenicima koji su, posle šest decenija seli u iste klupe su Bogdan Aleksić, Božo Bjelovuk, Dragica Đunić, Milan, Milja i Vera Đurđević, Zdravko i Mihajlo Gvozdenac, Dušan Janjanin, Savo Kerić, Joka, Milorad, Joka i Rade Kotur, Mira, Smilja, Seka, Zdravko Nikić, Rade i Mirko Obradović, Milan, Milja, Miljka, Rada Subotić, Mile Šinik, Branka, Dragica i Miloš Šmitran, Kosa, Lazar, Mirko, Nevenka, Smilja, Stojanka Trivić, Savka Ugrenović, Mara Vranić, Momir, Đuro i Nikola Koljanin…

0