LJUBAV PREMA KONJIMA PRENOSE GENERACIJE

LAKTAŠI – Za Vladu Balabana iz Drugovića i Milu Savića iz Velikog Blaška, selima na području laktaške opštine, ljubav prema konjima koju su nasledili od predaka, je neizmerna.

Kada Balaban i Savić koji se dugo poznaju, deleći ljubav prema konjima, sednu u zaprežna kola, njihovoj sreći i zadovoljstvu, kažu, nikada i nigde nema kraja. Oni to najčešće pokazuju tokom pravoslavnih praznika u januaru ali i u drugim prilikama cele godine. Leti najčešće idu na narodne zborove, sajmove i izložbe stoke. Tada upregnu konje, postave praporce, namažu ormu koja blešti, zategnu lance i amove, uvežu repove svojim ljubimcima pa krenu kroz selo.

-Posedujem traktore i automobile, moderne mašine i prevozna sredstva ali su mi konji na prvom mestu. Oni su mi najdraže životinje, moj ponos. Nekada su konji u našem kraju orali, vukli plugove i drljače, vlakali balvane u šumi, radili teške poslove… Sada konje hranim celu godinu čekajući priliku da na Božić provezem badnjak, mladence na svadbi, poredam na kola radoznalu decu za koje su konjske zaprege i fijakeri interesantniji od najskupljih automobile pa uz put i niz put – ispričao nam je Vlado Balaban, poznat po nadimku Rika. U crkvu u Aleksićima nedavno je na božićnje jutro dovezao vernike na molitvu. Pokrivajući konje da se ne prehlade, kojim je prešao nekoliko kilometara kroz sneg, na hladnoći, priča da su konje imali njegov otac Slavko i deda Ostoja. Oni su na Vladu preneli ovu ljubav a on se trudi da među svojim potomcima, sinovima Mladenom i Nikolom te unukom Milanom, pronađe naslednike, da se ova lepa tradicija u porodici Balaban ne prekine, ne ugasi.

Mile Savić iz Velikog Blaška zavoleo je konje u detinjstvu. Maštao je da ih samostalno tera, da ide gde mu je volja. U dečačkim danima tu željnu je ispunio. Mnogo godina kasnije, ova strast nije ga napustila.

-Konj je veliki čovekov prijatelj. On uvek svoga gazdu doveze kući i rzanjem se oglasi, ako ga niko od ukućana ne dočeka. Dešavalo mi se nebrojeno puta da zaspim od umora, legnem u slamu u zaprežnim kolima, umotam kajase oko šaruga a konji idu lagano, korak po korak sve do kuće. Nisu me nikada odvezli na pogrešno mesto ili prevrnuli kola, zapeli za plot, drvo ili kakvu magazupored puta – opisuje Mile Savić sklonosti i veštinu, poslušnost svojih konja. Često sa njim putuje i supruga Mileva ali ona, kaže, uglavnom žuri zbog obaveza. Tada popusti kajase pa konji kasom ili krupnim korakom u čas posla, iz bilo kojeg mesta u laktaškoj ili prnjavorskoj opštini stignu kući. Podršku i pomoć Vladi Balabanu i Mili Saviću pružaju mnoge komšije, ljubitelji starinskih običaja i narodni dobrotvori. To su Branko, Veljko, Novica, Boško i Dušan Đukić, Čedo Rogić, Dane Pejić, Milorad Malkić, Stojan Miletić, Goran Ugrenović, Živko Radujković, Dalibor Runjo…

Nekada je u Drugovićima, Aleksićima, Devetini i drugim selima, pričaju Mile Savić i Vlado Balaban okruženi komšijama koji su došli na crkvenu molitvu, bilo destine pa i stotgine konja. Svaki doamćin imao je po dva a siromašniji po jednog konja. Vremena su se davno pormenila, konja gotovo da nema u selima a sve poslove preuzele su poljoprivredne mašine. Konji služe samo za razonodu najvećim ljubiteljima ovih životinja koji ih hrane, timare, diče se njima čuvajući uspomene na davno prohujalo vreme, na težak život u selima.


Konjička tradicija u Gradiški

Tradicionalne konjičke igre godinama se održavaju u Gradiški, gde još uvek psotoji nekoliko ljubitelja konja okupljenih u KK “Posavko”.Među njima prednjače Mićo Ristić i Jovan Lepir.

-Ovde još uvek ima mnogo ljubitelja i vlasnika rasnih konja i lepih fijakera. Oni su izdražli mnoge izazove savremenog doba. To je najveća vrednost – kazao je Ristić. Miloš Jokić iz Nove Topole decenijama u zaprezi putuje na svetkovine, vašare i zborove u celom Lijevče polju. -Penziju trošim na konje i to me čini srećnim i zadovoljnim. Da nema konja, ne bi ni mene bilo. To je moja neopisiva ljubav kojoj sam posvećen i danju i noću. Moja supruga Ljubica nekada je prigovarala kada se spremam na zbor ali sada mi ni ona ne pravi probleme. Dođe to sa godinama – duhovito objašnjava Jokić svoj bračni status, opsednut konjima, zborovanjima i fijakerima.

0