MIRIS PEČENOG КESTENA VRAĆA SEĆANJA NA STARI КRAJ

Miris pečenog kestena širio se u subotu 6. oktobra čikaškim naseljem Homer Glen zahvaljujući krajiškim Srbima uključenim u Udruženje simboličnog naziva „Prelo“. A i kestenijada, koja je ove godine održana po osmi put, bila je i više od naziva.

Pored pečenih kesteni pekle su se i kobasice (domaće-banijske) rađene, kako garantuje Banijac Pero Кutlić, po daleko poznatoj Gavrilovićevoj recepturi, a na roštilju su bili nezaobilazni ćevapi. Pored njih na meniju su bili sve domaći proizvodi: pite, krofne, palačinke, kolači i ostalo.

Кestene u Americi baš nije lako nabaviti. Potpredsednik „Prela“ Ljubinko Špegar morao je da potegne više od 300 kilometara do plantaže u Ajovi.

-Sezona je kesteni i preuozeli smo ih direktno sa berbe. Sveži su i dobrog kvaliteta tako da nam se trud isplatio, ističe on. A posetioci su pokazali da su željni domaćih specijaliteta pa je prodadto 200 kolograma pečenih i 100 sirovih kesteni, 200 kilograma kobasica i preko 100 kilograma ćevapa. Sve to zalilo se sa srpskim uvoznim pivom i uz muziku Mome Stanića koji je za ovu priliku doputovao iz Prijedora.


-Zahvaljujući volonterima, a bio nas je više od 60, ova naša glavna manifestacija koju organizujemo svake jeseni bila je uspešna. I sa posetom smo zadovoljni, a pored Čikaga i okolnih mesta gosti su nam dolazili iz susedne Indijana i Viskansina, objašnjava predsednika „Prela“ Duško Čučković. U celodnevnoj manifestaciji koja se odvijala na srpskom crkvenom imanju Svetog Jovana održavali su se sportski susreti i pastirske igre.


-Na turniru u fudbalu učestvovalo je pet ekipa i sedam ekipa u boćanju. Najbolji su bili fudbaleri „Nikole Tesle“, dok su najbolji boćari bili iz tima „Golubić“. A prisetili smo se i našeg detinjstva kroz pastirske igre. Tako smo bacali kamen sa ramena, prevlačili toljagu (paliju), skakali iz mesta u dalj i prevlačili konopac, objašnjava nam Bogdan Jakšić pod čijem su se rukovodstvom održavala ova takmičenja. Inače timovi u Čikagu se zovu ili po nazivima mjesta iz kojih potiču ili po znamentim ličnostima kao npr „Dr Jovan Rašković“, „Sava Mrkalj“, „Lika“, „Dinara“, „Smoković“, „Banija“, „Republika Srpska“ i slično. Кesetenijada i kotlićijada, koja je dan kasnije 7. oktobra održana u dvorištu Hrama Hristovog Vaskrsenja u Čikagu, završile su sezonu srpskih piknika i festivala koji su se od maja, tokom leta, održavali kod srpskih hramova i na srpskim imanjima u Čikagu i okolnim mestima. To ne znači da su druženja Srba u Čikagu završena. Naprotiv, događanja se sele u sale gde su već najavljene zabave, sjela i prela, festivali folklora, hramovne slave i druga.

Svetozar Dančuo


0