TRADICIONALNI SUSRET KRAJIŠNIKA U ČIKAGU

Krajišnici koji žive u Čikagu i njihovi prijatelji protekle subote prisustvovali su „Krajiškom prelu“ koje je održano u sali Manastira Nova Gračanica.

Uz zavičajnu muziku, srpsku hranu i pića, u društvu komšija i sa pričama iz „starog kraja“ mnogi su se osjećali kao da su u zavičaju. Ovaj najveći skup Krajišnika u Americi, održan 18. put, organizovalo je Udruženje krajiških Srba „Prelo“. Predsjednik Ljubinko Špegar govorio je o aktivnostima tog udruženja.

-Organizujući ovu i slične manifestacije pokušavamo da ovdje u Americi očuvamo običaje, tradiciju, srpsku pravoslavnu vjeru, kulturu i jezik Srba Krajišnika. U tome smo u ovih 17 godina bili uspješni zahvaljujući svima koji podržavaju i pomažu rad „Prela“. Naše krajeve iz kojih potičemo nismo zaboravili – kazao je Špegar. On naglašava da Srbi u Čikagu pomažu bolesnima, invalidima, siromašnim porodicama, talentovanoj djeci, kulturno-umjetničkim društvima, obnovu i izgradnju srpskih hramova na području Hrvatske i Federacije Bosne i Hercegovine.

-Suizdavači smo Leksikona „Znameniti Srbi Banije“ autora Branka Krnjajića i zbornika „Sava Mrkalj pjesnik i filolog“ Duška Pevulje iz Banjaluke. U prošloj godini namijenili smo 29.000 dolara i poslali na 14 „adresa“ pojedinaca i udruženja – istakao je LJubinko Špegar.


Iguman manastira Nova Gračanica kod Čikaga Arhimandrit Serafim Baltić smatra da krajiški Srbi porijeklom iz Dalmacije, Like, Bosanske Krajine, Slavonije, Hercegovine, sa Korduna i Banije, koji su istjerani iz svojih kuća u rodnom kraju, ponovo se skućavaju u Americi.


– Budite ponosni na sve ono što činite na očuvanju srpske zajednice u ovom dijelu Amerike i na njegovanju najvažnijih vrijednosti srpskog naroda, tradicije, religije i lijepog srpskog jezika – kaže Dejan Radulović, konzul Republike Srbije u Čikagu. U programu „Krajiškog prela“ učestvovale su dječje folklorne grupe „Svilen konac“ i „Opelenac“, kao i folklorni ansambl „Dukati i Biseri“.

Slobodan i Nada Brkić otpjevali su srpske duhovne i izvorne pjesme. Srpsko amatersko pozorište iz Čikaga prikazalo je dijelove predstave „Srpska ramonda“ koju su pripremili povodom jednog vijeka od završetka Velikog rata. Najmlađi posjetioci upoznali su se sa srpskom istorijom i srpskim krajevima kroz igru i crtanje. O aktivnostima ovog čikaškog udruženja Srba posjetioci su upoznati i kroz izložbu fotografija novinara Svetozara Dančua.

Ne zaboravljaju zavičaj

I tokom ovoga druženja u Čikagu krajiški Srbi su mislili na svoj zavičaj i na svoje zemljake, naročito one koji teško žive ili se liječe. Ovoga puta prikupljani su prilozi za centra „Petar Mirković“ pri hramu Preobraženja Gospodnjeg u selu Kolunić kraj Bosanskog Petrovca. Slavko Pećanac, student Bogoslovskog fakulteta „Sveti Sava“ u Libertvilu kraj Čikaga, poreklom petrovačkog kraja, govorio je o važnosti završetka tog objekta. Dio donacija namijenjen je za liječenje slabovidih brata i sestre Slobodana i Nade Brkić te kupovinu ortopedskih pomagala Milanu Dabiću, porijeklom sa Banije koji sada živi u Šapcu.

 

0