RUKE SPASA ZA STARCE, BOLESNE I SIROMAŠNE

SRBAC – Briga za bolesnu decu i usamljene starce u srbačkim selima je na prvom mestu za opštinski Crveni krst u Srpcu.

Ova humanitarna organizacija 2016. godinu obeležila je akcijama davalaštva krvi, paketima hrane i garderobe za siromašne, prikupljanjem novčane pomoći za bolesne, izgradnjom kuća, opremanjem zdravstvenih ustanova i škola, materijalnom podrškom višečlanim porodicama, predavanjima o ulozi humanitarnog rada, volonterizmu i zdravlju. Ljiljana Jovičić, sekretar Crvenog krsta kaže da su mnogi sa područja srbačke opštine, regiona i inostranstva u njihovim aktivnostima prepoznali humane namere i potrebu da se pridruže zajedničkoj misiji. Najznačajniju ulogu u tome, tokom poslednjih nekoliko godina ima Crveni krst San Marina.

-Dugačak je spisak naših aktivnosti u ovoj i prethodnim godinama. Podelili smo 188 humanitrnih paketa, sakupili novčanu pomoć za lečenje petoro teško bolesne dece, organizovali četiri akcije davalaštva krvi, obezbedili nameštaj za više zdravstvenih ustanova, škola i porodica – navodi Ljiljana Jovičić, stavljajući u prvi plan predani rad mladih volontera i saradnju sa Crvenim krstom San Marina. Ovde su izračunali da je materijalna pomoć koja je u ovu opštinu dopremljena iz male i prijateljske države vredna 240.000 KM.

-Tokom četiri godine naše kolege iz San Marina pružile su neizmernu pomoć našoj organizaciji i celoj opštini čije potrebe su velike – kažu u srbačkom CK-u navodeći konkretne aktivnosti.

– Donirali su teretno vozilo i tehnička sredstva za potrebe Crvenog krsta, obezbedili kompjutere i školski nameštaj, pomogli izgradnju kuće Stojanki Petković iz Srđevića, opremili stomatološku ambulantu u Razboju, dostavili mnogo medicinske opreme za srbački Dom zdravlja i gradišku bolnicu, podelili garderobu, hranu i nameštaj… – navedeno je u evidenciji Crvenog krsta u Srpcu uz napomenu da su i njihove prostorije te skladišta obnovljena sredstvima Crvenog krsta iz San Marina. Njihova saradnja uspostavljena je uz posredovanje Zorke Mihaljević, poreklom iz Srca koja godinama živi u San Marinu.

– Zorica je poreklom iz sela Župski Razboj a u San Marinu živi 20 godina. Ona je ovde dovela predsednika državnog Crvenog krsta Reimonda Fatorija i zamenika Edgarda Erkolanija, koji su prepoznali naše potrebe i mnogo pomogli – podsetila je Ljiljana Jovičić.


Humanitarne popravke zuba

U ambulanti u Razboju osobe sa spiska Crvenog krsta tri godine besplatno koriste stomatološke usluge na osnovu dogovora Crvenog krsta San Marina i Doma zdravlja kojem je donirana oprema vredna 24.000 KM.

0