POLA VEKA RADI I ŽIVI ISPOD ZEMLJE

GRADIŠKA – Penzioner Rade Bulović (81) iz Gašnice kod Gradiške koji je pre više od pola veka otišao u Australiju, jedan je od najstarijih tragača za opalom na ovom dalekom kontinentu.

Skupoceno poludrago kamenje umetničkog nadahnuća, kako ovu dragocenost skrivenu duboko u australijskom pustinjskom pesku naziva Bulović, predstavlja njegovu opsesiju od 1968. godine. On sa porodicom, suprugom Julkom, sinovima Dejanom i Ratkom, petoro unučadi i dvoje praunučadi živi u podzemnom gradu Kuber Pedi, u svetskoj prestonici opala. Ovo leto provodi u rodnom kraju budeći uspomene na odlazak u Australiju.

-Posle logorskih dana u Staroj Gradiški, Sisku i Jastrebarskom tokom Drugog svetskog rata zajedno sa hiljadama malih Kozarčana, u spaljenoj i osiromašenoj Gašnici nije bilo ni hrane niti garderobe, nismo imali ništa za pojesti, niti obući. Hodali smo bosi i goluždravi, maštali o srećnijem životu odlučni da ga i dosegnemo – priseća se Rade Bulović svoga detinjstva, koji je ovog leta prevalio dug put do zavičaja. Dolazi ovamo jednom u deset godina da poseti rodbinu, upali sveće na grobljima, prođe stazama detinjstva…Životni put ga je davno, preko Beograda gde je izučio keramički i trgovački zanat, odveo u daleki svet. Putovao je do Australije brodom 28 dana, znatiželjan i uzbuđen iščekujući susret sa “novim svetom”.


-U Melblurnu su živeli moji rođaci Boško i Jovo Bulović koji su me pozvali da dođem i pokušam, zajedno sa njima boriti se za bolji život. Ophrvan tugom za rodnim krajem, za majkom, braćom i sestrama, odlučio sam se za daleki put ali nikada nisam verovao da je to odlazak zauvek. Mnogo godina je prošlo od toga ali ja i sada verujem da je u Gašnici moj duh, moje misli. Uvek su mi snovi ovdašnji a java tamošnja – opisuje Rade svoje emocije i iskušenja, ispod vinove loze svojih rođaka u Čatrnji kod Gradiške. Mnogo je dana, meseci, godina i decenija o kojima može dugo pripovedati.

-Posle slabo plaćenih poslova u auto-industriji, moj rođak Jovo Bulović i poznanik Mirko Gojić iz Zemuna otputovali smo stotinama kilometara od Melblurna, u pustinju tragajući za opalom.

Poneli smo kramp, lopatu i šator. Nismo imali nikakvog znanja o opalu, načinu kopanja… Imali smo jaku volju i želju da uspemo, odlučni u nameri da pronađemo dovoljno opala za više novca nego radeći u fabrici – prisetio se Rade početka posla kojeg još nije napustio. Na dubini od desetak metara, zajedno sa dvojicom ortaka pronašao je prvi grumenčić opala vredan 315 funti. Tako je počelo Radino traganje za opalom u Australiji, od čega još nije odustao nego bogato iskustvo prenosi na sinove.

-Nabavili smo mašine, radimo zajedno. Nismo se obogatili ali dovoljno zarađujemo za pristojan život. Izgradili smo podzemnu kuću i zavoleli posao, naselje, život u jedinstvenom ambijentu. Postoje tri razloga koji me održavaju u Australiji, to su opal, povoljna klima sa mnogo sunčanih dana i sloboda u radu – ispričao nam je Rade Bulović hvaleći i napredak i u rodnom kraju. On kaže da je svaki put pozitivno iznenađen i da o tome posle dugo priča prijateljima u Australiji.


-Kod nas, ovde, nekada je bilo veliko siromaštvo ali se sve munjevito promenilo. Živi se moderno, voze dobri automobile, svega ima, bogati su ljudi. Zato, kada uporedim dva kraja sveta, dve države, zaključujem da je ovde por Kozarom i Prosarom kao u Americi a Australija je, za mene veliko i daleko selo – uveren je Bulović opisujući znatiželjnim rođacima uslove života u zemlji o kojoj najverniju sliku stiču samo iz njegovih priča.

Grad i crkva ispod zemlje

Kuber Pedi, na jugu Australije od 1915. godine proizvodi najveću količinu najkvalitetnijeg opala na svetu. U tom gradiću je veoma vruće i suho. Letnje temperture se penju na 48 stepeni Celzijusa a česte su peščane oluje. Zbog toga su ljudi počeli živeti pod zemljom, igradili grad sa 4.000 stanovnika. Stari rudnici pretvoreni su u domove, hotele, trgovine, barove, muzeje i crkave. Nadaleko čuvenu crkvu svetog Ilije sagradili su srpski doseljenici 1993. godine. Ona je u potpunosti pod zemljom, na dubini od 30 metara a iskopana je u tvrdim krečnjačkim stenama u blizini centra grada Kuber Pedi.

0