ZABAVA INSPIRISANA MINIJATURAMA U KAMENU

LAKTAŠI – Testere, sanduci, lebdeći stolovi, kineski krugovi, karte, loptice, cilindri, giljotine i specijalni mađioničarski sto su delić kolekcije rekvizita koji čine svet iluzije Rade Pilipovića iz Bakinaca kod Laktaša.

Među Radinim rekvizitima koje sakuplja od detinjstva su Hudinijeva truba duhova, magično ogledalo, kolekcija magičnih čaša i flaša… Svaki predmet u njegovom stanu ili na radnom mestu imja mesto i na pozornici. On se primarno bavi resturatorstvom starih garđevina i izradom minijatura u kamenu, za šta je dobio više priznanja u regionu ali mađionarstvo je neizostavni deo njegove svakodnevice.

– Mađioničar se bavi zabavom, a to je njegova osnovna misija. Ona je u mom slučaju inspirisana izradom minijatura u kamenu, čime se primarno bavim. To je spoj više vrsta umetnosti, glume, pantomime i igre svetlosti koje osmišljavam u kamenorezačkoj radnji. Tu je najbitniji iznenadni efekat. Svaki trik je zasnovan na nečemu što je, na prvi pogled, nemoguće, ali, to se samo tako čini, jer ništa nije natprirodno. U pitanju je isključivo veština mađioničara – priča Rade Pilipović, jedan od najvećih majstora tog posla u regionu ali i u svetu. On napominje da u njegovom poslu nema misterije id a sve može lako da se objasni.

-Sve se zasniva na zakonima fizike, hemije, matematike. Pri tome su te discipline modifikovane – kaže Pilipović, poznat u mađioničarskim krugovima kao Grifoni. To je artističko ime koje je, sasvim slučajno smislio neko od mojih kolega, kaže Rade, a koje ne znači ništa. Na takmičenjima on vrhunskim umećem osvaja važna priznanja i nagrade a prijatelji su mu njegove kolege, velike zvezde i šampioni, poput prvaka sveta Gera Kupera, Holanđanina, i Kevina Džejmsa, Amerikanca koji radi u Las Vegasu. Rade Pilipović, koji godinama živi u Beogradu ali često dolazi u Bakince, dobar je poznavalac istorije magije. On o tome često i rado priča.


– Kroz istoriju, magija je zloupotrebljivana u ratovima, korištena za dolazak, osvajanje i opstanak na vlasti. U svim mogućim varijantama, uz tajna vrata i tajne posude, njome su se bavili sveštenici u srednjem veku i vračevi – kaže naš sagovornik nakon nedavnog nastupa u Gradiški.

– Pre pet hiljada godina zabeleženi su mađioničarski trikovi, ima ih na papirusu i pločama u slici i reči. Oni se danas koriste i nisu izgubili ništa od svoje aktuelnosti, niti su zastareli. Iluzija je uvek ista, sada kao i pre sto ili hiljadu godina. Kao što su faraone zabavljali mađioničari, Keopsa je, na primer, oduševljavao njegov čarobnjak Dedi, tako je i danas – podseća Rade Pilipović na sitoriju zanata kojim se bavi sa velikim uspehom, prvenstveno da bi zabavio druge ali i sebe. On podseća da su mađioničari zabavljali i ličnosti iz novije istorije bivše Jugoslavije i Evrope.


– Tita je zabavljao Dezider Repović, mađioničar, koji je inače svirao u Orkestru Radio-televizije Srbije. Englesku kraljicu Elizabetu Drugu zabavlja mađioničar Ričard Makdugal, a princ Čarls je član jednog londonskog kluba mađioničara. On je položio ispit, audiciju i vešto izvodi trik sa tri šoljice – otkriva Rade sklonosti poznatih ka mađioničarstvu. Osvrnuo se i na rasprostranjen trik uličnog “šibicarenja”, igru s kuglicom ispod tri šibice, tri ljuske ili tri šolje, poznatu širom sveta od Tokija do Londona, a privlači ljude iz različitih slojeva društva, od džentlmena do urođenika.

– Ono što radi “šibicar” jeste prevara na koju narod pristaje. Neshvatljivo je da prevareni uvek pristaju na novu prevaru sa sve većom strašću da će prevaru otkriti ni iz svega izaći kao pobednicio a zapravo upadaju u novi, sve dublji ambis. To podseća na hazardere u životo vođene politikom pojedinih grupa ili partija – kaže Rade Pilipović Grifoni.

Umetnost u minijaturi

Pilipović je dobitnik gran prija na VII međunarodnoj izložbi “Majdan Art” pod nazivom “Umetnost u minijaturi” održanoj u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu. Manifestacija “MajdanArt” osnovana je 2001. godine u Majdanpeku od strane Udruženja za umetnost, kulturu i turizam “MajdanArt” i održava se svake godine u septembru.

0