PRAZNIK MEDA U GRADIŠKI

gradiska-01-pcelar-predrag-trninic-iz-nove-topoleNa trodnevnom Sajmu meda, pčelinjih proizvoda i lekovitog bilja „Zdravomed“ koji je otvoren u petak u Gradiški, konstatovano je da 2016. godina nije naročito pogodovala ovoj delatnosti.

Pčelari smatraju da su podbačaji uzrokovani temperaturnim oscilacijama te mrazem u vreme cvetanja voća i medonosnog bilja. Ipak, ovaj Sajam koji se održava 12. godinu uzastopno je prilika, kazao je Nikola Soldatić, zamenik načelnika Gradiške prilikom otvaranja Sajma, gradiska-02-pcelar-nebojsa-andric-sa-ozrena-foto-milan-pilipovicza afirmisanje pčelarstva

ali i drugih delatnosti koje ne dotiču hemija i druga sredstva štetna po zdravlje ljudi.

-Ova sezona za nas je osrednja jer košnice nisu tako pune kao prošle godine. Ipak, zadovoljni smo jer je plasman nešto bolji a ni cene od 12 KM do 15 KM po kilogramu nisu loše – smatraju pčelari Predrag Trninić iz Nove Topole i Miodrag Andrić sa Ozrena.

Među brojnim posetiocima bila su i deca iz Predškolske ustanove „Lepa Radić“ kojima su vaspitači i pčelari ukazali na vrednosti korištenja meda u ishrani. „Zdravomed“ su organizovali Opština Gradiška i pčelaraks udruženja „Amorfa“ i „Pčele-Bilje“.

gradiska-04-djeca-na-sajmu-foto-milan-pilipovic
Milan Pilipović

0