ŽIVOTNA SVAKODNEVNICA BRIŠE GRANICE

GRADIŠKA – Stanovnici Gradiške u RS te dva grada istog imena, Nove i Stare Gradiške u susednoj Hrvatskoj sve intenzivnije sarađuju u mnogim sferama života.

Tako su nastale nezvanične a potom i zvanične veze i saradnja. Najpre je u Gradišku stigao Zlatko Kramarić, generalni konzul Hrvatske u Banjaluci. Sledili su ga načelnici nekoliko prekosavskih opšina, počev od najbliže Stare Gradiške, potom Nove Gradiške i drugih hrvatskih opština. Uključile su se i agencije za razvoj iz susedne države.


– Tako je rođena ideja da se načini korak dalje i da zajedničkim projektima unaprijedimo, prvenstveno sport i turizam – rekao je Miodrag Manojlović iz Gradiške, koordinator u projektima prekogranične saradnje. Trgovina, ekonomija, zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport, samo sun eke od oblasti na kojima se ova saradnja temelji. U Visokoj školi “Primus” navode da je kod njih diplomiralo 300 studenata iz Hrvatske. Ranko Bakić, direktor ove ustanove iz Gradiške ističe da su oni u svoj program rada ugradili principe EU, bolonjskog procesa i prekograničnu saradnju
putem IPA fondova. -Imamo ugovore o saradnji sa visokoškolskim ustanovama, srednjim školama i lokalnim zajednicama u nekoliko regiona u Hrvatskoj.

Do sada najveće efekte imamo sa Starom i Novom Gradiškom, potom Krapinom, Velikom Goricom, Vukovarom i još nekim sredinama – kazao nam je Bakić

napominjući da su hrvatske škole nosioci a oni učesnici u projektima o prekograničnoj saradnji.

– U toku je realizacija projekta opremanja škola savremenim inventarom i učilima, nabavka stručne literature za naše biblioteke, dogovorena je i razmena studenata, profesora… – navode naši sagovornici u VŠ “Primus”. Studenti iz Gradiške imaju priliku da prate predavanja u Našicama (RH) a njihove kolege iz Hrvatske u Gradiški (RS). Boris Matiz iz Nove Gradiške studira ekonomiju.
-U Gradiški odnosno RS upisao sam studij po preporuci kolege sa pravnog odseka. Prihvatili su me svi i osećam se kao u svome gradu – rekao nam je Matiz. Branislav Struglin iz Vukovara je student treće godine informacionih tehnologija u istoj školi.

-Redovno dolazim na predavanja, vanredno studiram i zadovoljan sam – navodi Struglin. Blizina Gradiške i zanimljiv izbor zanimanja u Tehničkoj školi bio je izazov za osnovce iz Stare Gradiške i Okučana. Vlado Tomić, direktor ove škole, kaže da su se oni odlično uklopili.

– To su vredni učenici, željni znanja i napredovanja. Izgradili su mostove sa našom školom i opštinom – smatra Tomić. Granica nema ni u životu ni u mislima Miše i Ljeke Barišić, Emilka Gubića, Zorana Račića i Zorana Kneževića iz Bok Jankovca u gradiškoj opštini. Svi imaju rodbinu, prijatelje i nekretnine preko Save, na hrvatskoj strani. Hrvati Anton i Jozo Gubić, Josip Saček i Snježana Guberović, terani poslom, redovno dolaze u Gradišku (RS).

– Mnogo puta smo jedni drugima izašli u susret kod hitne nabavke leka, rezervnog dela za mehanizaciju ili automobile, repromaterijala za poljoprivredu. Družimo se i pomažemo jedni drugima – kaže Emilko Gubić. Mnogi Slavonci koji su se posle rata nastanili u Gradiški, kao što je Mile Ljubičić iz okoline Pakraca, održavaju svoja imanja u rodnom kraju, seju njive i bave se poljoprivredom. Opštinske vlasti u Gradiški prepoznale su interese prvih suseda u dve države i zato zagovaraju izgradnju industrijskih zona, još jednog mosta na Savi i komotnijeg graničnog prelaza.

Cene i izlasci

Niže cene zanatskih usluga takođe motivišu Hrvate da prelaze državnu granicu. U Gradiški su višestruko jeftinije frizerske i stomatološke usluge, popravka automobila, piće, benzin, pekarski proizvodi. Hrvati u Gradiški menjaju automobilske gume, svećice, ulje, maziva, popravljaju limariju. Građani Gradiške odlaze u Hrvatsku po telefone, računare, tehničku robu, garderobu. Omladina iz Hrvatske izlazi na večernje zabave u Gradišku a njihovi vršnjaci iz grada istog imena u RS odlaze u Novu Gradišku.

0